Великобритания отказа да замени животинските мазнини в новите банкноти

Някои хинду храмове и вегетариански кафенета са отказали да приемат новата банкнота от 5 паунда

Чували сте за какви ли не протести в демократичните страни, но се оказва, че жителите на съвременната монархия могат също да протестират за каквото им дойде наум. Последният драстичен пример идва от Великобритания където вегани и вегетарианци протестират срещу наличието на животински мазнини в банкнотите.

Припомняме, че Централната банка на Великобритания представи миналата есен първите си полимерни банкноти. Нововъведението бе обяснено с факта, че са по-издръжливи на изхабяване и по-трудни за фалшифициране. Още тогава се намериха недоволни. Над 130 хил. души подписаха онлайн петиция, с която призоваха банката  да спре да използва животински продукти в банкнотите, след като се разбра, че те съдържат следи от лой - от крави и овце. Така кралската банка била принудена да започне консултации по въпроса.

Междувременно някои хинду храмове и вегетариански кафенета са отказали да приемат новата банкнота от 5 паунда, на която е представен образът на Уинстън Чърчил. Историята припомни отново агенция Ройтерс днес, цитирана от Дневинк. Сайтът разказва развитието и решението на проблема с мазнините в парите.

Новите британски пластмасови банкноти ще продължат да съдържат следи от животинска мазнина въпреки хилядите оплаквания от страна на вегетарианци и религиозни групи, съобщава "Ройтерс".

Преди дни Банк ъф Ингланд обяви, че има рискове за околната среда, ако използва алтернативата - палмово масло, а освен това правителството е преценило, че такава промяна ще излезе твърде скъпа на данъкоплатците. Посочва се, че са обсъдили внимателно всички изразени от хората притеснения и решението им не е било лесно.

Единствената "мазна" алтернатива за тези банкноти е употребата на по-скъпи химикали, извлечени от палмовото масло, а производителите им не могат да се ангажират с производството им по достатъчно екологичен начин, посочват от банката.

Великобритания планира да представи новите банкноти от 10 и 20 паунда през септември и те ще са от материали като влязлата вече в употреба от 5 паунда, в която има следи от животинска мазнина.

От изявление на банката се разбира и че освен притесненията, свързани със замърсяване на околната среда, цената на алтернативата също е била фактор при взимането на решение. Промяната би добавила към разходите за отпечатване на банкнотите 16.5 млн. паунда през следващите 10 години.

В съобщението се посочва още, че кралицата не вижда финансова полза за данъкоплатците в използването на палмово масло вместо животински мазнини.

Полимерните банкноти съдържат по-малко от 0.05% животински продукти, отбелязват от банката.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…