Капана.БГ

Капана.БГ

 

17-ти април е обявен за Световният ден на хайку поезията. На този ден традиционно се обявяват резулататите от Международния хайку конкурс в памет на Мая Любенова ( 1956-2016). Приживе родената в Пловдив майсторка на хайку беше всепризнат поет и посланик на българското хайку по света.

 

В петото издание на конкурса участваха 600 автори от 39 страни: Австралия, Азербайджан, Бангладеж, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Венецуела, Гана, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Ирландия, Италия, Канада, Малайзия, Мексико, Нигерия, Нидерландия, Нова Зеландия, Пакистан, Португалия, Полша, Република Южна Африка, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Тайланд, Турция, Унгария, Филипини, Франция, Хърватия, Черна гора, Швейцария, Шри Ланка и Япония.


 

Наградени хайку в българската секция с членове на журито - Антоанета НиколоваГергана Янинска и Владислав Христов:

 

Първо място

 

пролетна река
старият тъжен спомен
днес ме разсмива

 

д-р Мая Кисьова

 

Второ място

 

след дъжда
птицата мъти небето
на земята

 

Заря Божкова

 

Трето място

 

зимно утро
в дъха ми –
ангели

 

Явор Цанев
Всички отличени стихотворения можете да видите на адрес:https://mayalyubenovahaikucontest.wordpress.com/2024/04/16/maya-lyubenova-international-haiku-contest-2024-awards/

 

 

16-ото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance Festival (доскоро ONE DANCE WEEK) се открива на 10 май в Дом на културата “Борис Христов”. Фестивалът ще се проведе в рамките на 4 танцови уикенда, по време на които ще видим 12 зашеметяващи продукции от цяла Европа - Франция, Испания, Португалия, Финландия, България, Гърция и др.

 

Традиционно, гражданите на Пловдив ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 50% от оригиналната цена на билетите. Тази година, отстъпката ще е достъпна само на 27 и 28 април, на касата на Изипей на ул. Княз Александър 1, №36. Работното време на касата е от 9:00 до 20:00 в събота (27 април), и от 10:00 до 17:00 за неделя (28 април).

 

Пълната програма на One Dance Festival 2024 вижте тук.

 

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

Билетите се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

 

Вторник, 16 Април 2024 16:35

Нова изложба в галерия Лабиринт

Трета самостоятелна изложба на варненската художничка Светослава Георгиева в Пловдив.

 

„Аз съм Наблюдателя и ако мога да влияя на ситуацията, да я променя, то тогаване е ли всеки наблюдател и създател? Реалността съществува ли независимо от нашето наблюдение? Ако не, тогава кой или какво решава какво е реалността? Всеки е чувал популярната мисъл, че красотата е в окото на гледащия, тоест зрителя като Наблюдател също променя творбата, създава негова си, друга реалност. Това доста осмисля работата на артиста и от друга страна създаването на тази под-реалност отваря диалога. Ефектът на наблюдателя има дълбоки последици за нашето разбиране на реалността и повдига интересни философски въпроси.

 

Изложбата “Наблюдателят” е създадена специално за Галерия Лабиринт и за първи път се представя пред публика. Творбите са смесена техника – монотипия, cutouts, рисунка върху хартия, формат 50/70 см. Това е цикъл на наблюдението, наблюдавах цъфтежа, пролетния дъжд, краят на лятото, лицето в огледалото, което не познах, танцуващи жени и хора със страсти, апетити, маски, разкази, наблюдавах мислите си, слушах разказите и лъжите си.“ – споделя за най-новата си изложба художничката Светослава Георгиева.

 

Позната на мнозина от предишните си изложби и участия в галерия Лабиринт, Светослава няма да изневери на стила си и ще поведе зрителите в галерия Лабиринт на забавно пътуване в магичната реалност на абстракцията.

 

Светослава Георгиева завършва магистратура „Живопис“ в Glasgow School of Art, Шотландия, Великобритания и е бакалавър по специалността „Реставрация и консервация“ от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, където понастоящем е докторант в катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“. Като визуален артист има пет самостоятелни и много участия в колективни изложби в Reid Gallery (Glasgow, Scotland), Royal Scottish Academy of Art and Architecture (Edinburgh, UK), Campagna dei Cadduti (Trento, Italy). Първата и самостоятелна изява е в Галерия „Лабиринт“ (Пловдив) през 2018, следват изложби в държавни и частни галерии във Варна, Велико Търново,Разград, Стара Загора, Оряхово, Габрово, Добрич и др.

 

Художничката живее и работи във Варна като е куратор на множество изложби и ръководи културни проекти и обучения в управляваната от нея фондация Under One Roof.

 

Светослава Георгиева работи в областта на експерименталната абстрактна живопис и пластика като използва смесени техники, съчетаващи акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с правени хартии, енкаустика, инкорпориране на метал, дърво и смола върху платна и камък. Творбите са резултат от творчески търсения и експерименти, задълбочени изследвания и игра с материали, форми и философски концепции.

 

Кой е Наблюдателят? Елате да открием на 17 април, сряда, от 18 до 20 ч. в галерия Лабиринт, ул Ангел Букорещлиев 1. Изложбата ще може да се види до края на месеца.

Във фестивала могат да участват деца и младежи от 5 до 18 години, като представят своите произведения и изпълнения в категории „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Танци“. Участниците ще са разделени на възрастови групи (до 10 години и над 10 години) и ще бъдат оценявани от специализирано жури в съответните области. Изпълненията в категориите „Музика“ и „Танци“ ще се състоят във фоайето на музея на 22.04.2023 г ,понеделник, между 10:30 и 16:00 часа.

 

Наградените творби на участващите в категория „Изобразително изкуство“ ще бъдат експонирани в сградата на музея по време на събитието, темата тази година е „Водата дава енергия“.

 

 

Крайният срок за попълване на формулярите и оставяне на рисунки в музея е до 19.04.2023 г., като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са надписани с име, години на участника и телефонен номер.

 

ЛИНК към ФОРМУЛЯРА: https://forms.gle/yXM9K8GyWA1wzBB58

 

* При попълване на формуляра има задължителни полета, които ако не ви касаят може да напишете примерно „не“.

 

E-mail за информация: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Програма на фестивала:

 

Ден 1: 20 април (събота) 2024 г.

 

Часове: от 13:00 до 15:00 часа

 

Тема: Къщички за птици и хранилки.

 

Къщичките за птици и хранилките представляват не само практично, но и естетично приложение в градината или на терасата. Те са предназначени за подпомагане на дивите птици, като им предоставят убежище, място за гнездене и храна, особено в зимния период, когато ресурсите могат да бъдат ограничени. В същото време, къщичките за птици и хранилките могат да бъдат използвани като декоративен елемент, който придава уют и красота на външното пространство.

 

В проекта могат да участват както ученици ( IV- XII клас), така и възрастни.

 

 

В края на проекта всеки един участник ще получи стикери.

 

Ден 2: 21 април (неделя) 2024 г.

 

Часове: от 10:00 часа – от 3 до 7 години

 

12:00 часа – от 8 до 12 години

 

Тема: Приключение в света на модата.

 

Пригответе се за невероятно приключение в света на модата! В музея ще се проведе модно ревю, но този път няма да носим обикновени тоалети. Вместо това, ще заблестим с тоалети, изработени от рециклирани материали – хартия, кашони, найлонови торбички и др.

 

Мили родители, зарадвайте детето си с необикновен костюм, а ние ще зарадваме всички участници с много изненади и един прекрасен ден на забавления!

 

Може да се включите в следните възрастови групи:

 

– от 3 до 7г.

 

– от 8 до 12г.

 

Нека заедно покажем на децата загриженост и любов към нашият единствен дом – Земята!

 

Часове: от 15:00 -16:30часа

 

Тема: Образователна работилница “Създай своя малка Екоситема”!

 

Организирани са ученици от 10 клас (16-17г.), които ще участват в събитието. Мероприятието ще се проведе на 21 април.  Дейността е насочена към създаване на екосистема, която децата да отнесат вкъщи. Материалите, които са необходими са стъклени сфери или големи декоративни буркани, в които децата без проблем да могат систематизирано да поставят почва, сукулентно растение /от растенията може да има разнообразие, за да се получат различни декорации/,ситни бели камъчета, малки и средни тъмни камъчета, мъх за допълнителна декорация.

 

Награди: изработените екосистеми.

 

Ден 3: 22 април (понеделник) 2024 г.

 

Час: от 10 часа

 

Подходяща възраст: от 3 до 7годишни

 

Тема: Образователна игра „Търсене на съкровища“.

 

Отвориш ли вратата мечката ще ти помаха, продължиш ли малко по напред, посреща те крилата феичка позната. Пеперудка се нарича и децата тя обича. Малко по-нататък те посреща, свиреп, крокодил от реката Нил, но не бой се ти, защото има кой да те спаси. На помощ идва в този час, царят обичан от всички, лъв се той нарича и към теб се е затичал. Разходката ни, като от книга, ако искаш да продължи, в нашето приключение се ти включи.

 

Час: от 10 до 12 часа

 

Тема: Рециклиране и опазване на околната среда.

 

Беседа, съдържаща ползите от рециклирането, материалите, които могат да бъдат рециклирани и местата, подходящи за това;

 

Викторина за проверка на усвоените знания;

 

Игра, свързана с рециклиране на материали и отпадъци (разпределяне на различни материали в предназначените за това места – изображения на различни отпадъци, които трябва да бъдат поставени в правилния контейнер – ще предоставим кутия, със залепени на капака различни цветове контейнери и купичка с картинки на различни предмети; в зависимост от отпадъка, който бъде изтеглен от купичката, се поставя в предназначения за това контейнер.

 

Час: от 11 до 17 часа

 

Изложба „Оживялата изложба“ на Зелени балкани в зала „Ботаника“. Специалист от организацията ще ви запознае с интересни видове птици. С тази изложба отбелязваме 10 години от завръщането на белошипата ветрушка у нас!

 

Часове: от 10:30 до 16:30 часа

 

Музикално-танцова програма на деца от пловдивски детски градини, училища и читалища. Ще се състои във фоайето на музея.

 

Час: от 15:00 часа

 

Деветокласници от СУ „Любен Каравелов“ ще представят дигиталната изложба на експозицията на бозайниците и птиците чрез изработени от тях QR кодове и ще бъдат екскурзоводи в тези зали.

 

Час: от 16 часа

 

Ученици от седми клас на СУ„ Любен Каравелов“ ще представят интердисциплинарен урок на тема „Билките в България“, заедно с изработени от тях хербарий и интерактивна карта в продължението Google earth в зала „Планетариум“.

CHAPLIN Pianissimo е любопитен и красив разказ за живота на Чарли Чаплин, представен чрез филмовата му музика. Съчетава концерт с два рояла, мултимедия и специални декори и е с участието на Юджийн Чаплин. Събитието е на английски език със субтитри на български.

 

В Пловдив „Чаплин пианисимо“ гостува на 12 юни 2024г. на древната сцена на Античния театър, началото е в 21.00 часа. Публиката ще го види в София на 10 юни в зала „България“ и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

 

Легендарните филми на Чарли Чаплин „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Треска за злато“, „Светлините на рампата“, „Циркът“, превърнали се в епоха в киното, не биха били така въздействащи без музиката, която ги съпровожда. А тя е композирана от самия Чаплин! За оригиналната си музика към филма „Светлините на рампата“ той дори получава наградата „Оскар“.

 

За да отдадат почит на големия кино творец, Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе създават концерт с най-известните филмови композиции на Чаплин под формата на сюити за два рояла. В света на киното двамата музиканти са познати като едни от най-добрите оркестратори и автори на аранжименти. Когато свирят, публиката има усещането, че слуша цял оркестър.

 

„Чаплин пианисимо“ е със специалното участие на Юджийн Чаплин, син на Чарли Чаплин и внук на американския драматург Юджийн О’Нийл. От сцената той въвежда зрителите в историята на музикалните композиции, разказва лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното наследство на баща си, и откроява значението на музиката в неговите филми. За да се потопим в тяхната атмосфера, под звуците на двата рояла се прожектират знакови сцени от филмите и живота на една от най-забележителните личности в киното на 20. век.

 

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото дете на Чарли Чаплин (1889–1977) и Уна О’Нийл (1925–1991). Кръстен е на своя дядо, драматурга Юджийн О’Нийл. По съвет на Чарли Чаплин Юджийн се записва да учи в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. След като я завършва на 18-годишна възраст, той работи като сценичен мениджър в Grand Théâtre в Женева. След това става тонинженер в известното Mountain Studios в Монтрьо с групи като „Ролинг Стоунс“ и „Куин“, с Дейвид Боуи и много други. Следват ангажименти и към престижния международен джаз фестивал в Монтрьо. Стартира собствена продуцентска компания WJC заедно с Кас Уорнър и Жерман Джаксън. Бил е артистичен директор на цирк „Нок“, а днес отговаря за „Светът на Чаплин“, музей, създаден през 2016 г. в някогашното семейно имение в Корсие сюр Веве в Швейцария.

 

Жан-Паскал Бентюс (р. 1966) започва музикалната си кариера в Консерваторията в Ница, където изучава композиция, контрабас и пиано. Няколко години по-късно той се присъединява към Националната висша музикална консерватория в Лион и Парижката висша музикална консерватория. През 1983 г. става част от оркестъра на Лионската опера. През 1996 г. знаменитият диригент Кент Нагано, по това време музикален директор на Лионската опера, разпознава таланта му като композитор и му поръчва да напише симфонична творба.

 

Оттогава Жан-Паскал Бентюс придобива световна слава, като пише и оркестрира музика за кино. Леонардо ди Каприо му поръчва да напише оригиналната музика за документалния филм за околната среда „Единайсетият час“. Бентюс е оркестрант на редица награждавани филми, сред които „Формата на водата“, „Суфражетка“, „Речта на краля“, „Хари Потър и даровете на смъртта“, „Момичето от Дания“ и много други. През 2003 г. проект с негова музика получава наградата „Грами“. Жан-Паскал Бентюс продължава да работи за водещи театри и оркестри по света.

 

Силвен Моризе (р. 1982 г.) започва да свири на пиано на 9-годишна възраст в Безансон, където по-късно в консерваторията получава първите си награди по пиано, акомпанимент и камерна музика. През 2003 г. постъпва в Парижката висша музикална консерватория, като същевременно учи и във Висшето училище по звукозапис. От 2009 г. работи основно като оркестрант за кино и симфонична музика заедно с Жан-Паскал Бентюс. Автор е на саундтрака на редица филми. Редовно изнася и концерти. Страстта му към филмовата музика естествено го подтиква да се присъедини към Жан-Паскал Бентюс, за да изпълняват композициите на Чарли Чаплин на два рояла.

 

Билети се продават в цялата мрежа на Ивентим и Грабо.

Изложба, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който беше възстановен и продължава да бъде поддържан със средства на Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“, ще бъде открита на 18 април – четвъртък, от 17.30 часа в НБ „Иван Вазов“ .

 

Изложбата се състои от десет пана, които проследяват историята на църквата от първото й изграждане, възкресяването й от пепелта и нейното второ възкресение с благословията на Пловдивска митрополия по инициатива и със средства на сдружението „Свети Димитър“.

До момента за възстановяването и реставрацията на храма, иконостаса, аязмото и прицърковната къща в двора сдружението е вложило над 700 000 лева.

 

Едно от паната е посветено на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие от 1719 г., което е притежание на Пловдивската народна библиотека. По време на официалното откриване на изложбата, на която се очаква да присъстват членове на сдружението с неговия председател инж. Димитър Георгиев и игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий, безценното издание ще бъде показано в специална витрина. След това ще бъде прибрано в архива на отдел „Специални сбирки“, където се пази от придобиването му от библиотеката през 1922 година. Преди това е било притежание на църквата „Свети Димитър“. През всичките тези години е било без сребърния си обков, но тази година обковът му беше възстановен като дар от Бачковската света обител. Сглобяването на книжното тяло и сребърните елементи бе извършено в лабораторията за консервация и реставрация на НБ „Иван Вазов“.

Международна селекция от най-новите европейски заглавия на игрални и документални филми  гостува в Luky – Дом на киното в Пловдив

 

ьоте-институт България, Сдружение „Арте Урбана Колектив“ и LUCKY Дом на киното представят петдневна поредица от най-новите европейски заглавия на игрални и документални филми, в които ромите са автори или активни участници в изградения за тях образ и разказ. 

 

 

Между 26 и 30 април Ви очакваме в LUCKY Дом на киното за „Поглед към Другия“ – международна селекция киноразкази срещу стереотипите. Програмата включва късометражни, игрални и документални филми, както и поредица следпрожекционни дискусии. Куратор на селекцията е Радмила Младенова, която е и научен сътрудник към Центъра за изследване на антициганизма към Катедрата по история на Хайделбергския университет.

 

Инициативата стартира оригинално в София, където бе показана между 11 и 15 април в кино „Одеон“, а сега предстои и първата ѝ среща с пловдивската публика.

 

Какви ли щяха да са киноисториите за ромите, ако хората от тези общности имаха възможност да са автори на собствения си образ? Ако те пишеха сценариите, ако те режисираха сцените във филмите и избираха ъгъла, под който да ги заснеме камерата? Повече от половината заглавия, които ще представим, са режисирани от роми или от представители на други малцинства или от жени. Подбраните филми се задвижват от поглед, който е чувствителен към социалните неравенства и злоупотребата с власт. Именно с подобни въпроси и житейски битки ще ви запознаем в нашата филмова поредица, която включва и дискусии.

 

Подбрани са най-добрите сред най-новите заглавия от европейското кино, игрални и документални филми от Франция, Португалия, Германия, Швеция, Румъния и т.н., в които ромите са автори или активни съ-участници на изградения за тях образ и разказ. Повече от половината заглавия са режисирани от роми или от представители на други малцинства, или от жени. С други думи, филмите се задвижват от поглед, който е чувствителен към социалните неравенства и злоупотребата с власт. На преден план е изведен приносът, който героите имат за своите общности, както и борбата, която водят срещу наложената им отвън стигма. Част от режисьорите търсят алтернативни форми на представяне, нов киноезик, който да даде видимост на символното, институционално, ежедневно и физическо насилие, упражнявано спрямо тези, нарочени за „цигани“.

 

Поредицата е и своеобразна покана за саморефлексия към авторите на филми. Един от централните въпроси тук е как с помощта на киното, една от най-влиятелните медии на модерността, може да се противодейства на антициганистките нагласи, за които самото кино има за жалост голям принос.

 

Пълната програма може да бъде разгледана онлайн ТУК.

Страница 1 от 2259

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…