Спектакълът не е мюзикъл, като жанр не мога да го сравня с нищо друго, което съм гледал, каза Обичайния заподозрян

 „Все едно сме се събрали на Весел бар, на пясъка край морето, и разказваме една история с насядалите наоколо деца”

Иво Дернев

Премиерата на съвместния проект на Драматичен театър- Пловдив и Младежки театър „Николай Бинев” „По-полека” ще открие тазгодишното издание на Сцена на кръстопът. Спектакълът е по песни на Стефан Вълдобрев, текст на Ваня Щерева и Стайко Мурджев, и под режисурата на Владимир Люцканов.  Композитор на представлението е самият Вълдобрев, а музикалният продуцент е друг от Обичайните заподозрени- Веселин Веселинов- Еко.

„Водихме пунически войни, за да стиковаме програмите на два театъра. С мил наивитет подходихме, но се справихме. За мен най-любопитно бе как концертните песни на Стефан ще минат в друг контекст и ще придобият друга тъкан. Беше ми любопитно как песните могат да станат диалози”, каза режисьорът Владимир Люцканов. Той с усмивка разкри, че двамата с Веселин Веселинов- Еко са работили зад гърба на Вълдобрев и са се намесили в аранжиментите на парчетата му.

„Толкова е хубаво, че се обединихме два театъра около една идея, подхвърлена случайно преди време от Александър Секулов”, допълни Люцканов. „Нещата могат да се случват ЗАЕДНО в Европейската столица на културата и то по добрия начин”, допълни го директорът на театъра Кръстю Кръстев. Той определи представлението като приятна и много човешка приказка с много музика.

„От 4 години имам любовно обикаляне във вашия град. През 90-те години насочих цялото си внимание в случването на музика, тъй като виждах потенциал и смисъл. През 2001г. отидох към киното. За да се върна към музиката. Преди 4 години, идвайки тук, усетих с цялото си същество, че в Пловдив започват да се случват страхотни неща. Казах си, че искам да допринеса за това”, каза Стефан Вълдобрев. И изброи част от проектите, в които е участвал тук – ролята му в спектакъла на театъра „Момчето от последния чин”, мюзикълът на операта „Евита”, страхотните концерти с „Обичайните заподозрени” на Античния театър. И сега представлението „По-полека”. „Това е моето обяснение в любов към този град”, заяви Вълдобрев.

Той допълни, че за реализирането на спектакъла стоят няколко години къртовска подготовка, след минаване на върхове и спадове на емоционално и организационно ниво.

Целият екип, който седи зад „По-полека” подчерта, че това не е мюзикъл. „Това е хубава драматургия, в която героите изказват всичко и преминават към песента. Не е имало задача за нещо бродуейско, бляскаво и помпозно. А все едно сме се събрали на Весел бар, на пясъка край морето, и разказваме една история с една китара на насядалите наоколо деца. Много човешко, интимно и красиво се получи. И седи обърнато. Сякаш песните са написани специално за диалозите, а не обратното. Като жанр не мога да го сравня с нищо друго, което съм гледал”, каза Стефан Вълдобрев.

Един от авторите на текста Стайко Мурджев не скри, че това приключение е било нещо ново за него.

„С Ваня Щерева имахме хубав процес на писане. Получи се много нежна и човешка драматургия, каквато е музиката на Стефан Вълдобрев. Трудно е да се направи текст към вече готови песни, но мисля, че се справихме”, отбеляза Мурджев.

Билети за премиерата на „По-полека” довечера, както може да се очаква, отдавна няма. Спектакълът обаче ще се играе отново веднага след края на Сцена на кръстопът.

ПО-ПОЛЕКА
спектакъл по песни на Стефан Вълдобрев
от Ваня Щерева и Стайко Мурджев

режисьор Владимир Люцканов
композитор Стефан Вълдобрев
музикален продуцент Веселин Веселинов-Еко
сценограф Венелин Шурелов
костюмограф Елица Георгиева
хореограф Теодора Попова

В ролите:
Матю – Филип Аврамов
Явор – Стилиян Стоянов / Юлиян Петров
Агнес – Радина Думанян / Ния Кръстева
Дани – Александър Хаджиангелов
Борис – Тодор Дърлянов
Алекс – Мария Сотирова / Рая Пеева
Ана – Гергана Христова / Маргита Гошева
Майката – Русалина Чапликова / Мая Бабурска
Хубен – Ахмед Юмер
Слав – Александър Евгениев
Комара – Троян Гогов / Алексей Кожухаров
Пиколо – Александър Секулов-младши / Деян Петров

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…