Фестивал за културата и историята на Асеновград преди 100 години ще зарадва асеновградчани и гостите на града в края на месеца. То ще се проведе в рамките на две вечери (на 25-ти и 26-ти септември) в двора на НЧ „Св преп. Паисий Хилендарски -1997г.“ Организатори са сдружение „Станимашка фотографчийница“.

Събитието е едно намигване към миналото и поглед към бъдещето, с апел за опазване на градското културно-историческо наследство и представянето му на поколенията.

Нашият близо едногодишен труд – ретро фестивалът в стил 20-те г. на XX-ти век, ще се  проведе в две вечери, обясни един от организаторите на феста, Атанас Кендев. „Планирали сме от 2 до 3 часа програма с представяне на нещата, които сме всички участници сме създали. Това са изложби, театрален етюд, концерт, ревю и др.

Четири изложби сме направили през годината, сега е времето да ги покажем. Една от тях ще е разположена на самата ограда на читалището, буквално на улицата, другите две ще са в самия двор, а четвъртата ще бъде в уникалния двор на Консулатото, в съседство.

Модно ревю на дрехи с модата от 20-те ще представят студентки от АМТИИ Пловдив. Облеклата от онази епоха са създадени от самите тях.

Театралния етюд ще представят нашите приятели и спомоществователи в събитието – „Театрална работилница за мечти“ Асеновград. Тематично той ще бъде свързан с дейността на сдружение „Станимашка фотографчийница“ – култура и история. Ще е един поглед към 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, но останалото ще оставим в тайна, за да бъде една приятна изненада за гостите.

Едната от изложбите е със стари снимки на града от този период, друга, много любопитна изложба ще е тази на Емилия Колева. Тя е открила стари семейни снимки на една неизвестна (за нас сега) асеновградска фамилия, в които са запечатани едни от най-важните моменти за едно семейство – годеж, сватба, ученици, излети и мн. други.

Две от изложбите ще са малко различни. Те ще са арт инсталации. Едната ще е оптични илюзии на стари сгради някога и в сегашното им състояние, а другата ще е на пощенски картички, които са пътували по света и представят Станимака от онзи период със своите пожелания, закачки, написани на гърба.“

В края на септември дните чувствително се скъсяват, свечерява се по-рано, период идеален за кино на открито. Затова за тъмната част на ретро фестивала са предвидени и прожекции на два кратки филма, обясни Атанас Кендев. Единият е 30-минутен филм с документални кадри за тютюнопроизводството, най-силният отрасъл в историята на града. В него са включени и стари снимки и текстове. Той бе закупен от сдружение „Станимашка фотографчийница“ от Държавен архив Пловдив и представя един от най-големите тютютнопроизводители – Анастас Куцооглу.

Другият филм, който ще завърши вечерта и фестивала, е филм за старата архитектура на града, изгубена за поколенията.

Обхванали сме всички възможни неща за периода от 1920-та до 1930-та година в Станимака, каза още той.

Задължително ще се спазят всички противоепидемични мерки при провеждането на събитието. Организаторите вече са закупили дезинфектанти и маски, самият фест ще бъде на открито, а гостите ще трябва да спазват препоръчителната дистанция от 1,5 м.

Всеки, който желае не само да бъде зрител на двудневния ретро фест, но и да се почувства част от него, може да се облече с дрехи в модната линиия на 20-те и да се включи при разходките в ретро дефилето между двете локации – Консулатото и читалището.

Събитията в двудневния ретро фест се осъществяват с помощта на Община Асеновград, осигурила част от финансирането; НЧ „Св преп. Паисий Хилендарски -1997г.“, осигурило всички необходими за провеждането му условия; ресторант клуб Консулатото; ГБ „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, която помага с техника, клуб за възстановки, който ще осигури необходимия реквизит.

„Заповядайте да върнем времето назад, да усетим духа на 20-те и да създадем едно хубаво настроение!“, приканват организаторите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…