Предпразнично Опера Пловдив  представя оперно-симфоничен цикъл от общо четири концерта "Виенска Класика", включващи едни от най-известните произведения на Моцарт и Хайдн, както и бутикова програма с предколедната музикална традиция на Виена! Диригенти на концертите със солисти и Орекстър на Опера Пловдив са Григор Паликаров, Диан Чобанов и Емил Табаков. Програмата за цикъла с творби на двамата виенски класици е обединена от темата "Опасни връзки". За нея Драгомир Йосифов, музикален драматург, споделя: "Защо „опасни връзки“? Ако не за епистоларния роман на генерал дьо Лакло, паметта ни препраща поне към знаменития едноименен филм от 1988 с Джон Малкович и Глен Клоуз. „Опасни връзки“ е метафора – и не съвсем; закачка – и не точно. Шодерло дьо Лакло и двамата виенски класици живеят и работят по едно време. Описват една епоха – и сантиментална, и опасна; и тревожна и безгрижна. Късният ХVIII век в сладко-ужасният му залез. В най-висшата му, както казва Паскал Киняр, „прекрасност“.

Какви са връзките в нашия цикъл? (една програма се основава на връзки, а защо са „опасни“ ще стане ясно, надявам се). Връзката между Хайдн и Моцарт е близка и ясна: когато Леополд Моцарт попитал дискретно „Татко“ Хайдн за качествата на сина си, получил следния отговор: Пред Бога и като честен човек Ви казвам: Синът Ви е най-добрия композитор, защото владее контрапункта и има вкус. А връзката на двамата с нас, публиката, и нас – музикантите е, че те са са сред най-големите ни благодетели. И лечители. Винаги има опасност да НЕ разграничим музиката на класиците – а точно в разликите е красотата. Поставяме си задачата да покажем изкусните различия в упоителното сходство на виенските класици."

Билети за концертите се продават на касата на Операта, в билетните каси в Пловдив и онлайн на eventim.bg. Политиката за връщане и презаверка на билетите е допълнително улеснена и много гъвкава. Капацитетът на местата в зрителната зала е 30 % - през място и през ред при спазване на всички противоепидемични мерки.

Пълна програма на цикъл "Виенска класика"

4.11. КОНЦЕРТ 1, 18 часа
Диригент: Григор Паликаров
Хайдн - Симфония №6 "Утро"
Моцарт - Симфония №39, К.543
Моцарт - Арии и ансамбли из операта "Така правят всички"
.
03.12. КОНЦЕРТ 2, 19 часа
Диригент: Диан Чобанов
Моцарт - Симфония №41, "Юпитер" К.551
Моцар - Арии и ансамбли из операта "Дон Жуан"

23.12 КОНЦЕРТ 3, 19 часа
Диригент: Емил Табаков
Моцарт - Симфония №34, К.338
Моцарт - Арии и ансамбли из операта "Вълшебната флейта"
Хайдн - Симфония № 45 "Прощална"
Солисти и оркестър на Опера Пловдив


26.11 ОПЕРА БУТИК: ДУХЪТ НА ПРЕДКОЛЕДНА ВИЕНА, 19 ч
В програмата: Моцарт, Лехар, Шраус
Солисти: Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Август Методиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов
На рояла: Ралица Ботева и Ния Недкова


БИЛЕТИ на касата на Опера Пловдив, на касите на Ивентим и онлайн на eventim.bg
БОНУС "Цикъл" - всеки билет за концерт Ви дава право на 25 % отстъпка от цената на билета за следващия концерт от цикъла! Отстъпката може да се ползва само на касата на Операта срещу представен използван билет.
ПРЕЗАВЕРКА: При нужда, закупените билетите могат да бъдат презаверявани за следваща дата от цикъла до началото на концерта на касата на Операта
ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ: Капацитет на зрители в залата до 30 % - настаняване през ред и през място. Използването на маски на закрито е задължително. Предоставен дезинфектант и организация за спазване на дистанция при настаняване и напускане на залата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…