Снимки: Константин Зайков

„Тази вечер правим история. В момента никой никъде не свири. Аз обаче мога да свиря пред вас. Благодаря ви, ваш съм!”. С тези думи един от най-влиятелните басисти в света Авишай Коен се поклони на единиците хора, дошли да чуят уоркшопа му в Бий Боп Кафе.

Уоркшоп, тъй като музикалната супер звезда остана няколко дни след концерта си от програмата на Plovdiv Jazz Fest в Дома на културата в Пловдив. Така пожела. Защото градът го прегърна. А и защото имаше възможност да посвири на клубна сцена. Нещо, което не може да прави свободно почти никъде другаде. В Бий Боп Кафе Авишай се срещна с дузина меломани, за да разговарят за музика. За да обменят положителна енергия и да си пожелаят екстремната ситуация в света да приключи, за да се върне стария ритъм на живеене без маски и страх. Да има музика в джаз клубовете, да има концерти в големите зали.

 

Винаги търся. Винаги съм отворил ушите си, сърцето си, за нови музиканти. И когато имам късмет, което се случва често, за щастие, намирам млади музиканти, в които има нещо специално. Които се гмуркат в света, който им предлагам. И го правят по-светъл, по-красив и по-богат. Не всички хора имат такива качества, но е магия, че някои имат. Могат да бъдат и на 20 години, и на 14 години. Това дарба. И както можете да видите, намирам ги”, посочи музикантите около себе си Авишай Коен- младоците на клавира и барабаните Елчин и Рони Каспи.

После супер басистът призна, че най-голямо влияние в неговата музика има Джако Пасториус. „Той е човекът, на когото най-много се възхищавам в музиката. Другият е Бах, който не познавам”, усмихна се в разговора си с публиката Коен.

 

Композирането е нужда, не толкова познание. Нужда, която следваш. Не можеш да се насилваш да композираш. Не трябва да композираш на всяка цена. Не всеки трябва да композира. Но ако тръгнеш по този път с времето разбираш, че по-малкото е повече. Никога не съм учил композиране и не преподавам композиране. Не знам как да го правя. Но мога да композирам. Защото имам нужда да го правя”, каза Авайша и в репетиционен вариант разкри някои нови композиции за първи път пред публика. Пред пловдивската си публика- единствената в момента, която имаше късмета да ги чуе. А тя се възползва и дори си поръча на един от най- известните джаз музиканти в света да й изсвири няколко парчета бонус.

 

Насред пандемията, въпреки всички препятствия, страхове, рестрикции, дистанция, промени в програмата и във финансирането, Пловдив Джаз Фест се състоя. Великолепни четири концерта на голяма сцена на знаменитите Акустична версия, на впечатляващата музика на Милен Кукошаров и, разбира се, на Авишай Коен трио. Незабравими задушевни джем сешъни в Бибоп кафе на Турийски стандарт трио, фантастична фото изложба на Стефан Джамбазов, вълнуваща лекция за Радка Тонеф със Светослав Николов от Джаз ФМ радио и камерно представяне на книгата на приказната Мила Иванова!

И дори продължи повече от два дни, защото на Авишай Коен така му хареса тук и остана до днес. Две допълнителни, извънредни и неочаквано пълни с музика вечери преживяхме и след официалната програма. В Бибоп кафе един от най-влиятелните басисти в момента в света се срещна с публиката си, разговаряше с нас и даже ни изпълняваше музикални желания. Изсвири две от най-новите си пиеси заедно с Елчин и Рони Каспи, които също останаха в Пловдив.

 

Голямата награда на фестивала отиде при Антони Дончев и Христо Йоцов, връчена от миналогодишния й носител Теодосий Спасов.

Благодарни сме на публиката, на Саунд мобил за брилянтния звук и светлина, на всички медии и фотографи, на Община Пловдив, на Министерство на културата.

 

Имаме още работа, невидима за публиката ни, но силно се надяваме да настъпят по-добри дни, когато щастието и усмивките ни няма да остане скрито под маски, а страхът от заразата завинаги ще е забравен и ще можем спокойно да си говорим и да се прегръщаме!”, написа след края на фестивала двигателят му- джаз певицата Мирослава Кацарова.

А Пловдив й благодари за усилията да направи Plovdiv Jazz Fest 2020 възможен, дори в момент на пандемия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…