Съвременното изкуство и гадателството намират пресечна точка в най-новия проект на галерия "Сариев". Това са карти "Арт Таро", вдъхновени от света на съвременното изкуство и създадени от Мич Брезунек.

Каква е идеята на автора?

Все повече, усещайки, че живеeм в едно вододелно време за света, ние се питаме, а къде е онзи край или граница, която дели минало, настояще, бъдеще? Още преди пандемията нашата интуиция не ни ли подсказваше, че това, което приемахме за наръчник за функциониране на света, се разколебава? И пандемията само потвърди нашите съмнения. Това е усещане за света и за всички съставни светове, включително и този на изкуството - големият и интернационален the art world.

Днес 22 „Art Tarot“ карти са в нашите ръце и редим бъдещето с помощта на съдбата, която отново се оказва наше дело. Как ще я разбъркаме, изтеглим, тълкуваме, как ще разчетем знаците й? И как ще видим цялата картина от протагонисти, как ще прочетем емоциите, страховете и надеждите им?  Какво ще пренаредим или ще вярваме в сляпата съдба? Авторът на „Art Tarot“ Мич Брезунек не дава отговори, той дава карти. Карти за гадаене или карти за игра на гадаене. Карти за игра на минало и карти за игра на бъдеще.

"Светът на изкуството се впуска в „лимбо”, но едни карти ще го спасят. Създаденото уникално по рода си тесте карти Таро е в помощ на артистичното ни бъдеще. Идването на свещеното тесте ще внесе светлина и спокойствие в света на изкуството и неговите теми. Да, скъпи последователю, гласовете от миналото ми предсказаха пристигането му.

Времето изтича и трябва да реагираме, така че ние сме принудени да апелираме към свръхестествените сили, които живеят в това тесте Таро. Ами ако магията, запечатана в окултните традиции, дойде и ни освети пътя? Ами ако мистичните сили на миналите ни цивилизации са начинът да се възстановят връзките между миналото и настоящето, за да можем да направляваме по-добре бъдещето си? Именно в такава спешна ситуация е създадено това тесте карти Таро, за да ни даде надежда за нов артистичен свят, свързан с пространството, с времето, с духовното, свят за физическо и психическо свързване, който надхвърля границите на разума.”, Мич Брезунек

Какво са картите Art Tarot и как  да ги използваме?

Art Tarot е гадателно таро, което е съставено от 22-те аркани (традиционни фигури на таро), които се използват за гадаене, като всеки символ на арканите се различава по точка от настоящата система на съвременното изкуство.

Тълкуването на символа, изписан на картите, може да се инерпретира като пророчество или като част от по-психологически подход. Тo позволява на всеки да се проектира в бъдещето на света на изкуството, да се свърже отново с миналото, настоящето и бъдещето.

Практиката на Taromancy или Tarotmancy (изкуството на гадаене чрез използването на карти Таро) се извършва съгласно различни променливи протоколи според практикуващите и консултантите. Основният протокол съдържа три фази:

             •  Разбъркване на карти, обикновено последвано от цепене

            •  Позициониране на масата и избор на определен номер според тегленето (от 3 отиващи към всички аркани)

            • Тълкуване

 Има много методи за гадаене с картите. Един от тях, който често се среща, е кръстосването или “отговорът на Тот”, което обикновено се прави с главната аркана.

 -

Картите ще бъдат достъпни в галерия Sariev, Пловдив; artnewscafe, Пловдив и в партньорски галерии. Цената на картите е: 60 лв без ДДС / 72 лв с ДДС, тираж: 300. Всеки брой от тиража е подписан и номериран от автора

Разгледайте всички карти тук: 

http://sariev-gallery.com/data/content/u/5/upload/PDF/Mitch_Brezounek_Art_Tarot.pdf

 Може да попитате - какво са картите Art Tarot и как да ги използвате?

Прочетете тук:  

http://sariev-gallery.com/data/content/u/5/upload/PDF/How_to_use_Art_Tarot_Mitch_Brezounek.pdf 

 Първата презентация ще бъде направена от Voin de Voin в KO - OP, София на 25 февруари 2021 г. Повече за събитието тук: http://www.sariev-gallery.com/articles/the-future-will-come-solo-show-of-mitch-brezounek-at-ko-op-art-space-sofia-in-partnership-with-sariev-gallery-plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…