Print this page

Един от най-обичаните български режисьори Камен Калев присъства на откриването на София филм фест в Пловдив с филма си „Февруари“. Бургаският кинаджия се срещна с публиката в пълният на 30% салон на LUCKY Дом на киното, където традиционно се провеждат арт-кино събитията на града.

Отличеният на фестивала в „Кан“ филм постави зрителите в една поетична история, развиваща се на три части. Първата разказа за живота на малко момче-овчарче, което прекарва дните си в полето, любопитно изучавайки средата около себе си и дори натъквайки се на забранени места. Във втората момчето вече е пораснало и стига до казарма, която прекарва по подобен начин на острова Свети Иван край Созопол – в следене и своеобразна комуникация с гларусите. Във финалната част на филма вече момчето е възрастен дядо, който прекарва сам ежедневието си на полето, но и търси начин да се свърже обратно с близките си.

Филмът се развива с бавно темпо и разчита много повече на кадрите и внушенията, които те предизвикват, от колкото на забързан сюжет и множество конфликти, сблъсъци или диалози – каквито почти липсват.

Донякъде съм развил историята около биографичен елемент, разказа на публиката Камен Калев, като разкри, че втората и третата част до известна степен са базирани на живота на неговия собствен дядо. Тези опорни точки обаче са развити в опит да се представи един обобщен образ на тези хора, които живеят по този начин, коментира Калев.

С този филм аз защитавам един определен тип кино, коментира още той, обяснявайки бавното темпо на филма и липсата на сложен сюжет, герои и диалози. Това е един начин човек да се свърже със себе си – чрез атмосферата и картината, да вникне в един свят, който е предоставен на екрана, и ако му се довери – човек да може да поговори със себе си, разказа Калев.

„Това за мен е много важно. Това е киното, което ми харесва. Не обичам и са ми по-скучни филмите, които са забързани с много кадри и монтаж, скучни са ми филмите, които предоставят готови отговори и решения на конфликти“, каза Камен Калев пред пловдивската публика, която развълнувана от филма зададе и множество въпроси.

Филмът е заснет на филмова лента, а не дигитално. Това е създално известни предизвикателства – Камен Калев многократно е посещавал локациите на сцените, правил е много фотографски снимки, опознавайки местата в детайл. Снимането на лента ограничава възможностите за множество дубли, коментира Калев, който е и главният оператор на филма.

Във филма участва и режисьорът Милко Лазаров – като актьор. Той много добре пасна на ролята си, коментира Калев. „За мен е много важен кастингът – аз искам да намеря подходящите хора за съответната роля. Предпочитам много повече този похват, отколкото другият – в който вземаш един професионален актьор, който „може да изиграе всичко“ и да моделираш този актьор около ролята“. Другият актьор с кино опит е Иван Налбантов – който е главният герой в третата част на филма. „Тук може би малко си противореча, тъй като той не отговаря много на персонажа, който играе“, коментира Калев. Останалите персонажи обаче са изиграни от непрофесионални актьори – един типичен похват за Камен Калев – и са избрани местни момчета от реалния район, който филмът изобразява. В малкото си реплики те говорят и на местен диалект, който до голяма степен е и езикът, на който самите актьори говорят в реалния си живот – макар и малко моделиран.

Пред пълната, според епидемиологичните мерки, зала Калев благодари на публиката за срещата и споделените мисли, като заяви, че за него това е от особена важност – да разбере как самите хора са почувствали филма.

София филм фест в Пловдив ще продължи до неделя по програма, след което от понеделник настъпва национален локдаун. Останалите филми ще бъдат излъчен в подходящо време, съобщиха от екипа на фестивала.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…