Един от най-обичаните български режисьори Камен Калев присъства на откриването на София филм фест в Пловдив с филма си „Февруари“. Бургаският кинаджия се срещна с публиката в пълният на 30% салон на LUCKY Дом на киното, където традиционно се провеждат арт-кино събитията на града.

Отличеният на фестивала в „Кан“ филм постави зрителите в една поетична история, развиваща се на три части. Първата разказа за живота на малко момче-овчарче, което прекарва дните си в полето, любопитно изучавайки средата около себе си и дори натъквайки се на забранени места. Във втората момчето вече е пораснало и стига до казарма, която прекарва по подобен начин на острова Свети Иван край Созопол – в следене и своеобразна комуникация с гларусите. Във финалната част на филма вече момчето е възрастен дядо, който прекарва сам ежедневието си на полето, но и търси начин да се свърже обратно с близките си.

Филмът се развива с бавно темпо и разчита много повече на кадрите и внушенията, които те предизвикват, от колкото на забързан сюжет и множество конфликти, сблъсъци или диалози – каквито почти липсват.

Донякъде съм развил историята около биографичен елемент, разказа на публиката Камен Калев, като разкри, че втората и третата част до известна степен са базирани на живота на неговия собствен дядо. Тези опорни точки обаче са развити в опит да се представи един обобщен образ на тези хора, които живеят по този начин, коментира Калев.

С този филм аз защитавам един определен тип кино, коментира още той, обяснявайки бавното темпо на филма и липсата на сложен сюжет, герои и диалози. Това е един начин човек да се свърже със себе си – чрез атмосферата и картината, да вникне в един свят, който е предоставен на екрана, и ако му се довери – човек да може да поговори със себе си, разказа Калев.

„Това за мен е много важно. Това е киното, което ми харесва. Не обичам и са ми по-скучни филмите, които са забързани с много кадри и монтаж, скучни са ми филмите, които предоставят готови отговори и решения на конфликти“, каза Камен Калев пред пловдивската публика, която развълнувана от филма зададе и множество въпроси.

Филмът е заснет на филмова лента, а не дигитално. Това е създално известни предизвикателства – Камен Калев многократно е посещавал локациите на сцените, правил е много фотографски снимки, опознавайки местата в детайл. Снимането на лента ограничава възможностите за множество дубли, коментира Калев, който е и главният оператор на филма.

Във филма участва и режисьорът Милко Лазаров – като актьор. Той много добре пасна на ролята си, коментира Калев. „За мен е много важен кастингът – аз искам да намеря подходящите хора за съответната роля. Предпочитам много повече този похват, отколкото другият – в който вземаш един професионален актьор, който „може да изиграе всичко“ и да моделираш този актьор около ролята“. Другият актьор с кино опит е Иван Налбантов – който е главният герой в третата част на филма. „Тук може би малко си противореча, тъй като той не отговаря много на персонажа, който играе“, коментира Калев. Останалите персонажи обаче са изиграни от непрофесионални актьори – един типичен похват за Камен Калев – и са избрани местни момчета от реалния район, който филмът изобразява. В малкото си реплики те говорят и на местен диалект, който до голяма степен е и езикът, на който самите актьори говорят в реалния си живот – макар и малко моделиран.

Пред пълната, според епидемиологичните мерки, зала Калев благодари на публиката за срещата и споделените мисли, като заяви, че за него това е от особена важност – да разбере как самите хора са почувствали филма.

София филм фест в Пловдив ще продължи до неделя по програма, след което от понеделник настъпва национален локдаун. Останалите филми ще бъдат излъчен в подходящо време, съобщиха от екипа на фестивала.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…