През септември предстоят Националните есенни изложби в Пловдив. Тази година традиционното събитие с куратор Галина Лардева ще се проведе с тема “Прагове и белези”. В поредица интервюта в “Под тепето” ще ви представим част от авторите, които ще участват на Националните есенни изложби с творби между възрожденските къщи в Стария град.

 

Днес представяме Нора Ампова, която е визуален артист, който работи предимно живопис. Обикновено посланията в работите ѝ са примесени с нотка ирония и хумор. Често проектите ѝ имат социална насоченост.

Какво представяте на изложбата?

От началото на годината, работя по серия живописни платна, подвластни на настроенията и трепетите, които хоризонтът от 2020 г. насам ми разкрива. Първата серия от платната наименувах “Истории от облака” и през април я показах в самостоятелна изложба в столичната галерия “Нюанс”. Картините разказват истории, някои лични, а други пейзажни, дори фонови. Облакът се явява главен воаьор – с моя помощ отваряме файловете, които той съхранява и ги превъплъщавам в произведения на изкуството.

Участието ми в Есенни изложби на изкуствата Пловдив 2021 е естествено продължение на тази серия. Това са поредица платна, разказващи за общочовешките състояния в които всеки от нас е изпадал последно време. Изолацията и безвремието са главни герои. Развивам темата в мащаб, където аморфно или конкретно поставям човешки фигури. Те са там, за да осмислят хоризонта или пък, точно обратното.

 

Все по-често основното човешко присъствие в моите платна е детският образ. Детството е извор, от който ние можем да черпим спомени, да поглеждаме света по-нов начин и така да преодоляваме предизвикателствата, които изникват по пътя на израстването.

Цялото интервю четете в "Под тепето"

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…