Историческо събитие. Така бе определен бъдещият гастрол на Виенския симфоничен оркестър в Пловдив през септември от всички официални лица на пресконференцията, на която бяха анонсирани двата концерта на една от най-известните класически формации в света. На събитието в Епископската базилика днес бяха съобщени детайли от предстоящите през септември два мащабни концерта на официалния оркестър на австрийската столица, който ще гостува за първи път в пълния си блясък у нас. Ценителите на класическата музика могат да изберат между две дати- 9 и 10 септември, за да видят и чуят на живо легендарните симфоници от Виена. Концертите  се организират от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2022 година и в партньорство с посолството на Австрия.

„Пътували сме в повече от 100 страни в тази богата 120-годишна история, но никога не сме посещавали България. Време е да променим това”, каза управляващият директор на Виенския симфоничен оркестър и челист във формацията Михаел Гюнтер, който присъства на днешната пресконференция. Той подчерта, че с колегите му са горди от поканата, дошла от Пловдив- Европейска столица на културата 2019. „За нас е чест, че ще свирим на Античния театър. Част от музикантите в оркестъра познават града ви, а един от тях е роден тук- Иво Йорданов, който свири на контрабас”, добави Гюнтер. Той припомни, че на сцената с оркестъра през септември ще излязат още двама пловдивчани- виртуозът на цигулката Марио Хосен и диригентът Найден Тодоров.

„Роден съм Пловдив, възпитаник съм на Музикалното училище, гражданин съм на Австрия и жител на Виена. Симбиозата между тези два града и програмата, която ще изпълним ги свързва в една силна емоционална нишка. В творчеството на Паганини съм влюбен от дете. Този концерт ме връща в ранна детска възраст, в спомени от музикалното училище. Заедно с маестро Найден Тодоров и Михаел Гюнтер избрахме програма, която да обединява в естетиката си музика от различни култури“, разказа маестро Марио Хосен.

Пред медиите днес са двата концерта в Пловдив говори и Н. Пр. г-жа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия и бивш музикант. Тя заяви, че въпреки че Виенския симфоничен оркестър не е идвал досега в България, но страната ни има връзка с формацията.  В края на 20-те години, оркестърът е имал концерт с музиката на Панчо Владигеров, а световният диригент маестро Херберт Фон Караян тогава е свирил на пианото.

„Тези два концерт в Пловдив – Европейската столица на културата през 2019, ще бъдат уникално събитие. Пловдив е възхитителен жив град, съчетал в себе си история, култура и настояще и аз съм сигурна, че това ще е наистина прекрасно събитие. През септември моят мандат ще бъде изтекъл, но ще отправя покана на наследника си да посети Античния театър за концертите“, каза Андреа Вике.

 „Аз и екипът ми сме поели ангажимент да затвърждаваме марката Европейска столица и да я надградим. Защо да не превърнем това събитие в традиция и  Виенският симфоничен оркестър да идва всяка година.

„Няма как да не съм изключително щастлив, че в Европейската столица на културата, градът заел престижното 4-то място в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ представяме ново събитие в културния календар, при това от световна величина, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Председателят на сдружение „Тракия“ Иван Попов разказа, че идеята за концерта е възникнала след осем камерни събития, които сдружението е организирало в Чалъковата къща. Тогава са решили да опитат сили в нещо голямо. Той благодари на Марио Хосен, който е провел разговорите и осъществил връзката с оркестъра във Виена и отправи специална благодарност на община Пловдив, без чиято подкрепа концертът не би бил възможен.

От вчера билети за двете дати 9 и 10 септември се продават на касите пред общината, в ДК „Борис Христов“, в Туристическия център на Римския стадион, касата на Античен театър, в цялата мрежа на Ивентим в страната и онлайн.  Цените са от 40 до 100 лева. На сайта  на Виенския симфоничен оркестър също са обявени двете дати в програмата, като там концертът носи името „Филипопол“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…