Реставрацията ще бъде възложена на Градска художествена галерия

Общински съвет ще отпусне 8 хиляди лева за реновирането на сграфитото на Георги Божилов- Слона на улица „Съборна” №2. Паното „Христо Г. Данов” на големия пловдивски художник се нуждае от реставрация. То се намира върху източния калкан на къща паметник на културата, която е частна собственост. Местният парламент ще отпусне допълнително средства към бюджета на Градска художествена галерия, за да може реставраторите от институцията да извършат ремонтните дейности по творбата на Слона.

Сграфитото не е защитено като паметник на културата и за собствениците на сградата не е налице нито задължение да го поддържат, а и нямат нужната квалификацията да го реставрират. Паното е компрометирано в горната част и долу, в основата на сградата.  Още през 2017г. със заповед на кмета на район Централен бе назначена комисия, която извърши оглед на място и констатира, че монументалната творба е опасна за преминаващите покрай нея хора. Бе съставен протокол, а от ГХГ изчислиха, че реновирането ще струва осем хиляди лева.

До този момент обаче местния парламент не е разглеждал и гласувал такова предложение. Това ще се случи този четвъртък, на последната сесия на този общински съвет.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…