Разкриваме частица от култовите за уличното изкуство места под тепетата

Вече сме ви показвали Пловдив през погледа на гидовете от Free Plovdiv Tour, а днес изпробваме и най-новия им маршрут, посветен на уличното изкуство под тепетата. Plovdiv Graffiti Tour за момента се провежда всяка неделя и понеделник точно от 14 часа и започва от добре познатото място пред сградата на Общината. Нашият екип посети седмото издание на интересната обиколка и определено останахме впечатлени от нещата, които научихме и ни бяха разкрити. Турът е направен изцяло от проучванията на организаторите.

Нашият гид Велис изключително подробно ни запозна както с историята на графити културата в нашия град, популярните имена сред творците, така и с различните стилове. При обиколката не пропусна да ни покаже и класическото пловдивско изкуство и техниката „сграфито” на Димитър Киров, Георги Божилов – Слона и др. Изумени бяхме, че дори и като местни не обръщаме внимание на много от по-скритите творби, които са не по-малко впечатляващи от традиционни селфи любимци в Капана.

Графитите през последните години определено са страхотен начин за разнообразяване и разкрасяване на градската среда. С организирането на съвсем легални стрийт фестивали и даване на възможности за изява на творците те все повече облагородяват пространствата и губят ъндърграунд елемента си, за да се претворят в истински цветни истории.

Пловдив Графити Тур не е традиционен начин да разгледате града, но дава този специфичен поглед върху мястото, който не можеш да откриеш сам. В Lost in Plovdiv ви показваме само малка селекция от произведенията и силно препоръчваме да се разходите сами с професионалните гидове. Ще се учудите колко много ще научите!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…