Екипът на единствения онлайн гид под тепетата открои за вас няколко места, които препоръчваме следващия път да разгледате с широко отворени очи

 

 

 

Постоянно преминаваме през тези подземни съоръжения в ежедневието си и най-често не им обръщаме никакво внимание. За съжаление, в Пловдив те обикновено са тъмни и неприветливи и дори ги избягваме, ако има друг начин на пресичане.  Но какво би се получило, ако погледнем от друг ъгъл? Всъщност, когато се обърнем към детайлите, несъмнено ще открием, че някои от подлезите в Града под тепетата са като музей-галерия на открито.  

 

Подлезът на Чифте баня:

 

Може би едно от най-големите и объркващи подземни съоръжения не само за посетителите, но и за пловдивчани. Има няколко разклонения и ако не внимаваш, бързо ще се озовеш от грешната страна на улицата. Този подлез е и първото място,  което Общината предоставя за провеждането на Street Art Fest през 2012 г. Към днешна дата гидовете от Plovdiv Graffiti Tour могат много подробно да ви разкажат за изкуството по стените му. Интересно е, че то съчетава както творби на съвременните графити артисти, така и пана, свързани с историята на Пловдив от времето преди Демокрацията.

 

 

Подлезът между Капана и Старинен Пловдив:

 

Още едно емблематично място с графита , изобразяващ символите на България – гордия лъв и трибагреника. Той много често е използван като локация за различни арт инсталации по време на НОЩ на музеите и галериите. В момента стените му са почистени и боядисани в бяло, като имаме информация, че това е подготовка за следващото издание на Street Art Fest през 2020 г.  Огромният графит обаче е много впечатляващ, особено за чуждите посетители под тепетата и често го виждаме на кадри от посещението им в Пловдив.

 

 

Подлезът на Понеделник пазара:

 

Той се знае сред пловдивчани като Археологическия подлез и то основно заради античните мозайки, които може да разгледате в културния център-музей Тракарт. От 2004 г. се изгради като емблематично място, фокусиращо вниманието на широк спектър специалисти в областта на археологията, културното наследство и почти всички форми на съвременното изкуство.

 

 

Снимка: Fb:Milen Siro Art.

 

Подлезът на бул. България срещу гимназия Яворов:

 

Съвсем скоро артистично бе обновен и един от подлезите в район Северен като част от програмата на  Пловдив Европейска столица на културата 2019. Фолклорният подлез вече е изпъстрен с цветни образи от българското народно творчество. По стените на съоръжението оживяват уникални стенописи, показващи трудолюбието и ценностите на българите, бита и старите занаяти. Рисунките са дело на графити артиста Цветан Узунов (TSE) и са вдъхновени от фолклорното пано с фигури на български жени, дело на именития пловдивски художник Енчо Пиронков, което краси южната част на същия тунел. По стените са изписани калиграфски и различни послания на кирилица и глаголица. Идеята е превръщането на подземните градски пространства в нетрадиционни обекти с културно-образователно съдържание и развитие на младежка публика към близкото читалище.

 

В някои от съоръженията може да попаднете и на търговски площи (пр.подлез Централна гара или Тримонциум), но тенденцията като че ли е постепенно към премахването им. А идеята да бъдат развити като пространства за изкуство е страхотна и се надяваме, че места като гореописаните ще се множат все повече.

 

 Източник: Lost in Plovdiv

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…