Шестият фестивал за улични изкуства 6Fest ще представи специално тематично издание - за първи път у нас фестивалната програма ще включва само улични огнени спектакли на театрални и огнени групи от България, повечето от които ще бъдат премиерни. 6Fest ще се проведе от 28 до 31 октомври 2020 г. в Пловдив с финансовата подкрепа на Министерство на културата и партньорството на Община Пловдив. Входът ще бъде свободен.

Сред акцентите в програмата ще бъде премиерният спектакъл на Театър на огъня и сенките “Fireter” "Легенда за нощта и деня - Балис и Ейрене", който ще се играе за първи път именно на 6Fest на едно от знаковите места в Пловдив - Римски стадион. Премиерен за Пловдив ще бъде и новият спектакъл на Мим Формация “Жар Театър” - “Метаморфози”, създаден по откъси от поемата на Овидий.

Пътуващ театър “Скрин” ще гостува със спектакъла си “Мегале теа” - първи от поредицата “Мъдрият огън”, която е базирана на тракийската митология от Граовския регион.

На 6Fest очакваме и две местни формации от Пловдив - цирково-музикалният “Combino Project” с моноспектакъл на артиста Дарио Българио и Формация за огнено изкуство “Firestep” със спектакъла “Самодива”, отново премиерен за фестивала.

За да подкрепи развитието на този вид изкуство, 6Fest кани в програмата си и две младежки огнени групи - “Феникс” от Козлодуй и “Black Fire” от Габрово. Спектакълът на “Феникс” “Корени” е базиран върху българския фолклор и мита за Героя. “Black Fire” ще гостуват на 6Fest с премиерния си спектакъл “Четири стихии”.

6Fest е отправил покана и към арт формацията “Палячи” (Варна), специализирала се в огненото и светлинното изкуство на културно-историческа тематика. Участието на част от тези формации на 6Fest обаче не може да бъде покрито от проекта пред Министерство на културата заради драстично намаление на бюджета. Затова 6Fest стартира и кампания за дарения за независимите артисти от фестивала в платформата HelpKarma. С кампанията си 6Fest цели да запази всички спектакли от първоначално планираната си програма и да подкрепи независимите артисти в трудната за изкуството 2020 г.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest е създаден през 2017 г. През миналата година беше селектиран в официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата, а на 25 юли 2020 г. 6Fest направи танцово-музикално издание като част от културния календар на Община Пловдив. Създателят на 6Fest Момчил Цонев беше обявен за една от 10-те “Най-изявени млади личности на България” за 2019 г. от Международната младежка камара, а през септември беше номиниран в кампанията “Будител на годината 2020”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…