Познавате ли наистина добре квартала си?

Пешеходният тур из Тютюневия град, ще локализира конкретните проблеми в квартала и ще даде възможност на гражданите да изразят мнение за бъдеща промяна

 

Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем. Разходка, по време на която пред нас се разкриват неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, покрай които преминаваме всеки ден. Разходка, по време на която можем да генерираме идеи за бъдещия облик на квартала и споделяйки, заедно да “нарисуваме” по-удобни публични пространства.

 

Разходката в Тютюневия град ще се проведе на 31 октомври от 15 часа, а сборният пункт е на ъгъла на ул. Иван Вазов с ул. Капитан Андреев -срещу изгорелите складове. Обиколката ще продължи близо час, през който участниците ще науча за историята на квартала и ще обсъдят важни въпроси като тютюнопушенето и замърсяването от цигарените угарки. Темите, които ще се обсъдят в края на обиколката са възможностите за промяна, възгледите на гражданите и живущите, идеите за промяна на пространството,нуждата от озеленяване, изкуство и култура и нуждите на бизнеса.

 

Пешеходният тур из Тютюневия град, ще локализира конкретните проблеми в квартала и ще даде възможност на гражданите да изразят мнение за бъдеща промяна. Съвместно с Free Plovdiv Tour, БГ Бъди активен организира мащабна кампания сред местните граждани състояща се от две части - обсъждане на състоянието и бъдещи промени на ул "Иван Вазов" и прилежащите към нея и запознаване с историята на района и развитието му през годините. Една от темите, по които ще се говори е пряко свързана с мястото - тютюнът и замърсяването с цигарени угарки.

 

В контекста на течащите в момента активни дискусии относно превръщането на зоната в изцяло пешеходна, жителите и работещите там ще могат да изложат своите доводи и притеснения. След това събраните резултати ще бъдат обобщени и входирани към Община Пловдив.

 

 

Това е поредната акция на _Място Пловдив, с която искаме да ангажираме хората да се замислят как можем да направим града си наистина образцов - като това включва поддържане на общите части като тротоари и градинки, замърсяване с боклуци като фасове и хартийки, събиране и изхвърляне на рециклируеми опаковки разделно. Улица Иван Вазов е ключова за града и искаме дългосрочно да ангажираме гражданите с опазването й чиста и превръщането му в по-приятно пространство

 

#БезОтпадъци #ПромянатаВъзможна

 

“Разходката на Джейн - Тютюневия град” е част от календара на събитията на инициативата Партньорство за красива и чиста България, водена от БГ Бъди активен и се провежда в партньорство със Сдружение 365 и проекта Free Plovdiv Tour, като част от социалната програма на организацията.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

 

За Разходката на Джейн:

 

Разходката на Джейн (Janes Walk) е инициатива носеща името на писателя, визионер и урбанист - ДжейнДжен Джейкъбс - един от основателите на т.нар. ”Placemaking” (местоправене)
Разходката на Джейн води своето начало от щатите, а в последствие придобива световно измерение, като традиционно се провежда през месец май, събирайки доброволци, граждани и местни общности. Целта на разходката е опознаване, споделяне и емоционално обвързване на хората с кварталите и публичните градски пространства на които живеят, както и оформяне на бъдещата визия и грижата за тях.

 

За Място България:

 

_Място България е дългосрочна програма, иницииран от сдружение BG Бъди активен, която преобразява пространства в различни градове в страната и ги превръща в предпочитано от местните общности място за дейности на открито. Идеята се реализира за поредна година в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места.“_Място България” цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.
thespot.bgbeactive.org
Facebook - Място България

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…