Print this page

МОСВ да разпореди извършване на проверка дали наистина става дума за подпочвени води, настояват от кабинета на обществения посредник с писмо до Емил Димитров

Борислав Стаматов: Ситуацията е аварийна и се налага да се предприемат аварийно-спасителни мероприятия с цел запазване живота, здравето и имуществото на гражданите

Омбудсманът на Пловдив се застъпи за собствениците с наводнените обекти в Капана. Борислав Стаматов настоява в писмо до МОСВ за спешна проверка и мерки по казуса. Това става ясно от доклада на институцията за второто полугодие на миналата година.

„Ситуацията е аварийна и се налага да се предприемат аварийно-спасителни мероприятия с цел запазване живота, здравето и имуществото на гражданите,“ се казва в писмото до министър Емил Димитров.

Припомняме, че През изминалите години няколко пъти ви разказвахме за сагата на ул.Абаджийска и водата, която извира в мазетата на жителите и съдържателите на търговски обекти в квартала.

Улица „Абаджийска“ е в готовност да бутилира безплатна питейна вода с марката „Капана“

Общината чакала да мине феста в Капана, за да започне обследване на В и К мрежата

Стягат безплатен плаж в Капана (СНИМКИ и ВИДЕО)

След като сигналът за теч с висок интензитет в избите на жилищните сгради, затворени в карето между ул. „Абаджийска“, ул. „Алцеко“, ул. „Константин Стоилов“ и ул. „Кирил Попов“ в квартал „Капана“ е постъпил при обществения защитник в град Пловдив, от кабинета му извършили  оглед на място.

Било установено, че в пет сгради има обилни течове.

На някои места водата стигаше до около 50 см. Водата от избените помещения се изпомпваше с помпи и се отвеждаше в уличната канализация. В тази връзка поискахме от„В и К“ ЕООД –Пловдив да се произнесе по случая. В отговор бяхме уведомени, че е извършена проверка и „съществуващите и канализационни мрежи функционират нормално и нямат технически проблеми“, както и че наводняването в района е вследствие на подпочвени води,“ разказва инж. Борислав Стаматов - и.д. Обществен посредник на територията на община Пловдив.

По повод получения отговор и поради факта, че сградите се намират в известния пловдивски квартал „Капана“, който представлява групов паметник на културата, а наводнените сгради се намират на границата на Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“ и кв. „Капана“, от кабинета на обществения посредник изплащат писмо на 09.12.2020 г. до МОСВ. В него се настоява министъра на околната среда и водите да разпореди извършване на проверка.

В писмото се отбелязва, че на практика двата архитектурни ансамбъла представляват едно цяло и са под наблюдението на Министерство на културата и всякакви сондажни дейности за геоложки и хидрогеоложки проучвания по частен ред считаме за недопустими.

„Нашата оценка на фактическата обстановка бе, че създалата се ситуация е аварийна и се налага да се предприемат аварийно-спасителни мероприятия с цел запазване живота, здравето и имуществото на гражданите,“ напомни инж. Стаматов.

Към днешна дата обаче няма получен отговор-становище от МОСВ.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…