Пътеводител за пловдивските пазари бе представен в онлайн събитие преди броени дни. Това е пътеводител за градски културен туризъм, който може да се използва от гости и жители на града, които искат да разберат малко повече за пазарите като места и част от културното ни наследство.

 

Първият и единствен Пазароводител съдържа информация за 7 пазара в Пловдив, които съчетават минало, настояще и бъдеще, както и интересни факти от живота на града. В изданието може да откриете практическа информация къде се намират, как да стигнете до тях, какво може да намерите там или какво да очаквате от продавачите на пазара.

„ Пазароводителят представя пазарите като места, хора и практики, които са част от живата култура на Пловдив. Те са своеобразни “живи музеи”, които разказват за различни общности. До сега в Пловдив не се е представяло културното наследство на пазарите като възможност за алтернативен културен туризъм. Комерсиализацията на съвременните пазарни отношения, все по-честото пазаруване онлайн, което постепенно измества контакта с хората на пазара, както и превръщането му в тържище застрашават жизнеността и устойчивостта на живата култура на хората и пазарите”, казва ръководителят на проекта д-р Светослава Манчева.

Тя подчертава, че пазарът не е само място за търговия и стокообмен, а заедно с това е и пространство за социализация и взаимодействие между различни социални, културни и религиозни групи. И до днес, въпреки че биват физически трансформирани, обновявани или новоизграждани, пазарите съхраняват и поддържат специфични практики и знания, които се предават през поколенията. Пътеводителят е резултат от няколкомесечно проучване на терен с антропологични методи като наблюдения, записки, картографиране и заснемане на елементи от културното наследството на пазарите.

Дигиталният пазароводител може да откриете на www.aceamediator.com на български и на английски език, печатното издание – в някои хотели и туристически обекта в Пловдив. Онлайн карта показва подбраните пазари и тяхното местоположение.

 

Пазароводителят е част от проекта “Град и пазари – възможности за културен туризъм” на АКЕА “Медиатор”, които от години развиват методи за представяне, интерпретиране и достъпност до градско културно наследство. Подкрепен е от Национален фонд “Култура” и се реализира в партньорство с фондация “Локалфууд.бг” и фермерски пазар “Пендара”, Съвет по туризъм – Пловдив, Арива травъл и Философско-исторически факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…