“Изкупувам стари печки, перални, бойлерииии”. Така звучат неделните сутрини, в Пловдив, в белканто. Белканто е термин с носталгичен нюанс на употреба, отнесен към италианската оперна традиция. Буквалният му превод може да бъде “красиво пеене” или “красива песен”. Разбиран е като определение за типичен певчески стил, отличаващ се с лекота на звученето и фокус върху красотата на самия звук и неговото изящество и мелодичност. В Пловдив Белканто е и почти нарицателно име. Отнася се до място, на което се изкупува старо желязо и скрап - по едноименната компания за рециклиране и преработка на метални отпадъци БЕЛКАНТО ООД.

В настоящия си художествен проект пловдивският автор Велизар Димчев търси корелациите между елитарното изкуство на операта и практиките, свързани с преработването на отпадъчни метали. Далеч от изяществото на осъзнатия екологичен акт, в който рециклиране е обща планетарна кауза, стотици хора активно и ежедневно прохождат градските ни улици, практикувайки рециклиране поради необходимост. Благодарение на тях завидно количество битови отпадъци всеки ден достигат пунктовете за преработване на отпадъци и една естествено структурирана градска екосистема функционира безотказно. Изящество от друго естество.

Търсейки пловдивското Белканто Велизар Димчев стига до автоморгата и се включва директно в акта на рециклиране. Моментът, който интересува художника е момента, в който предметите вече не изпълняват своята оригинална функция и завършват пътя си като отпадъчен материал. Сред купчината скрап той изважда поетичността - подбрани предмети, които използва в създаването на настоящите си артистични творби. Подхожда към автомобилните части като към колекция от разпадащи се артефакти, сред които избира, а след това ги модифицира в художествени обекти, като така (временно) спира процеса им на разпад.

Така, загубили фабричното си предназначение части, сред които калници, картери и врати, са донякъде театрално поставени в изложбеното пространство. Илюстративен поп арт, в който образи на ангелски очи и сценични завеси отразяват декоративното състоянието на нещата, в което сме се озовали. Рециклирането като опит за спасение.

Търсейки красотата и синхрона, Велизар Димчев отскубва предметите от утилитарната им функция и създава смисъл отвъд достигнатото предназначение. Работата му предефинира взаимоотношението на високото изкуство и събирачите на скрап – от визуален конфликт в изненадващо съзвучие. Всъщност, сутрешните провиквания на събирачите са мелодични и носят усещане за песен. А практиката им може би е интуитивно постигане на висше призвание.

Велизар Димчев е роден през 1983 г. в град Пловдив. През 2007 г. завършва магистратура специалност Живопис в Национална художествена академия, София в класа на проф. Андрей Даниел. През годините Велизар активно работи в различни области на съвременното изкуство като: живопис, инсталация, обекти, фотография и др. Някои от неговите самостоятелни изяви включват: “Never Ending Fun” - Галерия Cu29, Пловдив (2019); “Franky’s World” – The Book Club – London (2014); “Голо око” - УниКредит Студио - София (2014) “Franky reality project” – Интерактивна инсталация, Нощ на Музеите и Галериите - Пловдив 2011 и др. Негови изложби са били представяни на различни фестивали и събития в България като One Design Week - София, Нощ на Музеите и Галериите - Пловдив както и фестивал CONTEMPO - Варна. През 2016 г. основава Кафе-галерия Cu29, пространство за култура и изкуство в Капана, Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…