1000 ашурета ще бъдат раздадени пред Джумая джамия по повод “Денят Ашуре” в сряда, в 11.00 часа. Десертът се осигурява от  Мюсюлманското настоятелство и Районно мюфтийство в Пловдив, съвместно със сладкарница „Джумая“. След приключване на раздаването ще има ритуал, посветен на празника, който ще бъде изпълнен от единствения дервиш в България -  пловдивчанинът Васил Тосев.

Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност . Отбелязването на Деня Ашуре, е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии. Денят "Ашуре" е празник, който се чества по мюсюлманския календар, той обаче води своя генезис от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева.

Денят "Ашуре" се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере , каквото намери и от това да направят гозба. Така в тази гозба има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.

Според традицията в днешни дни, мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Това е един общ празник за всичките религии.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…