От 6 до 13 Септември 2021 г. в ТРАКАРТ ПАРК – новото културно пространство на Пловдив се събират талантливи артисти, за да обединят  своя творчески заряд, превръщайки ТРАКАРТ ПАРК  в зелен остров на съвременното изкуство, в проекта Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“.  В проекта участват  утвърдени български художници, съвипускници от ателието на акад. Светлин Русев, отбелязващи 30 години от завършване на НХА „Николай Павлович“ в София през 1991 г.

Необходимостта от реализирането на идеята произлиза от факта, че всеки времеви период представя  своята историчност и с творчеството си авторите засвидетелстват един важен етап от развитието на българското изкуство – годините на Прехода.

Симпозиумът е замислен да проследи и покаже творческото развитие и постижения на участниците и да обединят духовните си стремежи.

Ще има публично образователни и работни срещи с ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив, както и с хора със специфични зрителни затруднения, които ще бъдат творчески тласък, провокиран от лекториите на преподаватели от НХА „Николай Павлович“, като входът ще бъде свободен.

В симпозиума участват: проф.Десислава Минчева, проф. Ивайло Мирчев, проф. Атанас Атанасов, Димитър Димов, Еслица Попова, Валентин Узунов, Иван Хаджийски, Ангел Китипов, Стефан Петрунов, Станимир Желев, Димитър Яранов, Жорж Трак, Валентина Бъчварова и др.
Визуалните изкуства предизвикват обществото да преосмисли своите разбирания за граници, идентичност и националност – теми, които днес са актуални за Европа и целия свят;

Създадените по време на симпозиума творби ще бъдат показани в изложба на

13.09.2021 от 18.00 часа в ТРАКАРТ ПАРК, „Асеновградско шосе“ /срещу Агрия/.

Експозицията ще гостува в галериите на гр. Казанлък, Ловеч и Поморие до края на 2021.

В контекста на съвременните реалности проектът Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“  дава повече възможност за реализация и публичност на живописта като еманация на творческия процес и затвърждава груповата форма на енергийно-творческия подем.

Проектът е  част от програма" Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 на Общинска фондация Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и с медийното партньорство на Радио Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…