Капана.БГ

Капана.БГ

Народна библиотека „Иван Вазов“ представя проекти от колекциите си „Изкуство и обществено пространство“

Колекция „Проекти на произведения на монументално-декоративните изкуства в синтез с архитектурата“, с творби на Анастасия Кметова, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Йоан Левиев ще бъде представена с двуезичен албум, пътуваща изложба и уебсайт с градски маршрут на реализациите на 25 септември, неделя, от 12:00 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“, ул. „Авксентий Велешки“ 17.

Публичното пространство е матрица на градската памет, защото градът е жив организъм, свързващ живи хора с техните ежедневни нужди и мечти. Знайно е, че дизайнът на градската среда трябва да служи като единен интегриращ инструмент, чрез който се съгласуват в ансамбли различните обществени пространства. Дизайнът трябва да гарантира устойчивост във времето – съчетаване на историческата приемственост и развитието. Това изисква проява на чувствителност към вече застроената среда и нейната историческа стойност, както и към наследените декоративно-архитектурни решения.

Чрез осигуряването на културна приемственост по отношение на визуалната среда, днешният физически сюжет на града кореспондира с автентичната история – така хората биха били по-склонни да са предани на своя град, да участват, като се асоциират в живота му.

Именно връзката „проект-реализация“ и съвременно състояние на образците на декоративно-монументалните изкуства от близкото минало, може да бъде мост между поколенията, съжителстващи в различни естетически и визуални контексти от близкото минало и днес.

Проектът на Народна библиотека „Иван Вазов“ е част от програма „Наследство“ 2021/2022 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Пловдивският вокално-китарен тандем представя проект с 14 заглавия на сцена „Ядрото“ в „Капана“ на 15 октомври, входът е свободен

 

Изразителни мелодии, ярки текстове и стилни поп, рок и фънки аранжименти представят певецът Илко Василев-Базѝлео и китаристът Светлин Стайков в проекта „Посоки. Авторски вокално-китарен концерт“. Той включва 14 песни изцяло на български език. Музикалното събитие ще се проведе на 15 октомври (събота) 2022 г. от 16 часа на откритата сцена „Ядрото“ в квартал „Капана“ и се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града. Входът е свободен.

Песните са създадени специално за проекта „Посоки. Авторски вокално-китарен концерт“ от пловдивския тандем Илко Василев-Базѝлео и Светлин Стайков и ще бъдат изпълнени за първи път по време на събитието. „Подходящи са за всяка възрастова група и са насочени към най-широка аудитория“, уверяват двамата музиканти.

Съсредоточие на „посоките“ е любовта, чиято способност да променя всичко отвежда до внушението, че още много от доброто предстои. Илко Василев-Базѝлео и Светлин Стайков го отправят с ясно доловима усмивка. С експресивната емоционалност и лиризъм при изпълненията проектът „Посоки. Авторски вокално-китарен концерт“ отваря широка врата с приятелско намигване към ценителите и почитателите на мелодичните парчета, заредени с потенциал за превръщане в хитове.

Сред достойнствата на авторския вокално-китарен концерт е фактът, че песните са с текстове на български език. Музиката и аранжиментите са авторски и са в съзвучие едновременно с модерните тенденции от световната сцена и с родните традиции в съвременен контекст.

Илко Василев-Базѝлео е вокален изпълнител, изявяващ се в стиловете поп, аренби, рок и джаз. Притежава над 15-годишен опит като певец в пиано барове, на клубни сцени и по корпоративни партита. Има многобройни награди и участия в конкурси и фестивали в България. Илко Василев–Базѝлео изпълнява авторски песни на български и на английски език. Пише музика и текстове на песни и за други изпълнители. Има участия в разнообразни проекти – поп-оперно вокално трио, вокално-клавирни и вокално-китарни дуети, рок група. Завършил е „Поп и джаз изпълнителско изкуство“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и има образователно-научна степен „доктор“ по музика.

Светлин Стайков има 4 авторски албума: „Morning“, „Colours and Shades“, „Crossing Influences“, „Made in Майна“. Свири на китара в джаз формацията „Бигбенд Пловдив“. Концертира в различни формации по престижни събития като „Пловдивски Джаз вечери“, „Джаз фестивал Хасково“, „Джаз фестивал Русе“ и в музикални клубове в страната. Аранжира и композира в различни стилове. Завършил е Средно музикално училище „Христина Морфова“ в Стара Загора и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1997 година работи като преподавател по китара и тонрежисьор в „Нов Музикален център“. Преподава „MIDI и звуков синтез“ и „Дигитална аудио обработка“ в АМТИИ.

По повод Деня на Независимостта в Епископската базилика на Филипопол, три поредни вечери на 22, 23 и 24 септември, от 18.30 ч., с вход свободен, пловдивчани и гости на града могат да чуят пиано рецитал и беседи на музиканта и историк Иван Тренев.

Темите са:

Денят на независимостта – на 22 септември

Раковски извън известното – на 23 септември

Кои сме ние, българите – на 24 септември

Събитието се осъществява с подкрепата на фондация Пловдив 2019 и е под патронажа на Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“, както и със съдействието на Рунитон – пиана и рояли и Фондация „История славянобългарска“.

Залата разполага само със 180 места и след запълването ѝ достъпът ще бъде ограничен.

Рециталите могат да се гледат и безплатно онлайн тук и тук.

Четвъртък, 22 Септември 2022 12:58

Спектакълът „Одисей” тръгва на път

Спектакълът „Одисей”, една от най-мащабните и впечатляващи театрални постановки в България през последните години, ще гостува на фестивала на Античната драма „Стоби“ в град Велес, Северна Македония.
Самият фестивал има цел да запази традицията на античния театър. Представленията обикновено се изпълняват на древната антична сцена, но за първа година фестивалът се премества в напълно реновирания Драматичен театър на Велес и спектакълът „Одисей“ е първото представление на пловдивската трупа, което гостува на международния фестивал.

Спектакълът е и с най-голям екип от всички участници на авторитетния международен форум в Северна Македония. Повече от 70 човека ще осъществят представлението.

„Одисей” е зрелищно театрално пътуване, създадено в Драматичен театър-Пловдив от екипа на режисьора Диана Добрева. Автор на оригиналния авторов драматургичен текст по Омир е Александър Секулов, сценографията е на Мира Каланова, музиката - Петя Диманова. Хореографията е дело на Деян Георгиев, за музиката са ползвани оригинални инструменти, изработени от гръцкия музикант Янис Пантазис. Дизайнът на визуализациите е на Петко Танчев.

Спектакълът „Одисей “е разказ за пътя на човека към себе си, срещу себе си, отвъд себе си. Момчето, тръгнало към Троя, приема младостта като златно покритие на собственото име. Зрелият мъж, който се завръща към родния остров, опознава гнева на боговете и разбира какво е да пътува срещу времето. Но Итака не е последен пристан за този, който е обречен да бъде герой. Пророчество го тласка към последно пътуване отвъд познатите предели. На брега е застанала Пенелопа – жена, която знае как да прекоси раздялата, за да дари на любовта единственото, което заслужава – вечност. За да може пътуването да продължи.
В спектакъла са използвани стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев.

„Одисей” е част от програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Актьорският екип събра част от ярките лица на българския театър, различни и многообразни като талант, присъствие и възраст. Участват Константин Еленков, Стилиян Стоянов, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Елена Кабасакалова, Маргита Гошева, Тодор Дърлянов, Радина Думанян, Троян Гогов, Деян Георгиев, Петър Дочев, Диана Спасова, Василена Винченцо, Калоян Трифонов , Димитър Банчев, Венелин Методиев, Георги Богданов, Румен Драганов, Мария Сотирова, Боряна Братоева, Патриция Пъндева, Славена Зайкова, Биляна Георгиева, Аделина Желязкова, Надежда Колева, Йоана Кирчева, Таня Костадинова, Пламена Божилова, Красимир Василев, Георги Сиркатов, Атанас Апостолов, Валери Георгиев, Павел Сапунджиев.

На 7-ми октомври в Студио 1 на Радио Пловдив, Марко Тамайо ще представи нов проект пред българската публика

 

Марко Тамайо, кубинският китарист с австрийско гражданство, провъзгласен за „кралят на китарата” от италианския вестник Ла Стампа, победител в множество престижни международни конкурси, свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят, е една от водещите фигури в света на класическата китара.

Марко Тамайо, новият професор по класическа китара в Университет за изкуства в Берлин (UDK), е носител на големи международни награди, сред които на Международния китарен конкурс “Микеле Питалуга” в Алесандрия, Италия, „Международен китарен конкурс” в Испания, Международен конкурс за китара “Никита Кошкин” в Австрия, Международен конкурс за китара “Лео Брауер” в Хавана, Куба.

Тамайо е активен солист, редовен член на ансамбли за камерна музика и редовен изпълнител на концерти за соло китара и оркестър. Репертоарът му включва различни стилове и е значително голям.

Китарата, на която той свири,  е създадена специално за него от американският лютиер Стивън Конър, който за по-малко от две десетилетия се нареди сред майсторите на класическа китара.

След успешното му гостуване през 2017г. и препълнен салон на Драматичен театър, Пловдив, той отново прие поканата да участва тазгодишното издание на GuitArt. Рециталът му ще бъде на 7-ми октомври, от 19:00ч. в Студио 1, БНР-Пловдив. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Марко Тамайо ще проведе и майсторски класове с млади китаристи от пловдивското музикално училище НУМТИ „Добрин Петков“ и студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев“  , а също така е част и от журито на китарния конкурс.

Билети в мрежата на Eventim и на място.

Сряда, 21 Септември 2022 17:12

Програма LUCKY Дом на киното 23-29.09

ПРОГРАМА НА LUCKY ДОМ НА КИНОТО -

23.09 /петък/ - 29.09 /четвъртък/

 

23.09 /петък/

(c) 16:15 ч  ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ КОПНЕЖ (9/8лв)

16:30 ч  БАЙ ИВАН 2 (7/6лв)

16:45 ч  КУБИНЕЦЪТ (7/6лв)

(c) 18:15 ч  АВАТАР 3D (10/9лв) *

18:30 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (7/6лв)

18:45 ч  НЯМАШ МЯСТО В НАШИЯ ГРАД (7/6лв) *

20:30 ч  КЪДЕТО ПЕЯТ РАЦИТЕ (7/6лв)

21:00 ч  МРАК (7/6лв) *

(c) 21:15 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (9/8лв)

 

24.09 /събота/

(c) 10:40 ч  МЕКО КАЗАНО (8/9лв)

11:00 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (6/7лв)

(c) 12:15 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (8/9лв)

12:30 ч  КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ (7/6лв)

13:00 ч  АВАТАР 2D (6/7лв) * дублирана версия

(c) 14:10 ч  КОМАРДЖИЯТА (9/8лв)

14:30 ч  МЛАДИТЕ ЛЮБОВНИЦИ (7/6лв)

16:00 ч  БАЙ ИВАН 2 (7/6лв)

(c) 16:10 ч  АВАТАР 3D (10/9лв) *

16:30 ч  ВЛЮБЕНИЯТ АЙФЕЛ (7/6лв)

18:00 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (7/6лв)

18:30 ч  МРАК (7/6лв) *

(c) 19:00 ч  КЪДЕТО ПЕЯТ РАЦИТЕ (9/8лв)

20:00 ч  АВАТАР 3D (8/7лв) *

20:30 ч  НЯМАШ МЯСТО В НАШИЯ ГРАД (7/6лв) *

(c) 21:15 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (9/8лв)

 

25.09 /неделя/

(c) 10:40 ч  МЕКО КАЗАНО (8/9лв)

11:00 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (6/7лв)

(c) 12:15 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (8/9лв)

13:00 ч  АВАТАР 2D (6/7лв) * дублирана версия

13:15 ч  КУБИНЕЦЪТ (7/6лв)

(c) 14:10 ч  ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ КОПНЕЖ (9/8лв)

15:15 ч  КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ (7/6лв)

16:00 ч  БАЙ ИВАН 2 (7/6лв)

(c) 16:10 ч  АВАТАР 3D (10/9лв) *

17:15 ч  МРАК (7/6лв) *

18:00 ч  КЪДЕТО ПЕЯТ РАЦИТЕ (7/6лв)

(c) 19:00 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (9/8лв)

19:15 ч  НЯМАШ МЯСТО В НАШИЯ ГРАД (7/6лв) *

20:15 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (7/6лв)

20:45 ч  МЛАДИТЕ ЛЮБОВНИЦИ (7/6лв)

(c) 21:00 ч  АВАТАР 3D (10/9лв) *

 

26.09 /понеделник/

16:15 ч  МЕКО КАЗАНО (6/7лв)

(c) 16:30 ч  ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ КОПНЕЖ (9/8лв)

16:45 ч  ВЛЮБЕНИЯТ АЙФЕЛ (7/6лв)

18:00 ч  АВАТАР 3D (8/7лв) *

(c) 18:30 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (9/8лв)

18:45 ч  НЯМАШ МЯСТО В НАШИЯ ГРАД (7/6лв) *

(c) 20:30 ч  КОМАРДЖИЯТА (7/6лв)

21:45 ч  МРАК (7/6лв) *

21:00 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (7/6лв)

 

 

27.09 /вторник/

(c) 16:15 ч  КОМАРДЖИЯТА (9/8лв)

16:30 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (6/7лв)

16:45 ч  КУБИНЕЦЪТ (7/6лв)

(c) 18:15 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (9/8лв)

18:30 ч  БАЙ ИВАН 2 (7/6лв)

18:45 ч  МРАК (7/6лв) *

(c) 20:15 ч  АВАТАР 3D (10/9лв) *

20:30 ч  КЪДЕТО ПЕЯТ РАЦИТЕ (7/6лв)

20:45 ч  НЯМАШ МЯСТО В НАШИЯ ГРАД (7/6лв) *

 

28.09 /сряда/

(c) 16:15 ч  АВАТАР 3D HFR (10/9лв)

16:30 ч  БАЙ ИВАН 2 (7/6лв)

16:45 ч  МРАК (7/6лв) *

18:15 ч  АВАТАР 3D (8/7лв) *

18:45 ч  НЯМАШ МЯСТО В НАШИЯ ГРАД (7/6лв) *

(c) 19:15 ч  ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ КОПНЕЖ  (9/8лв)

20:45 ч  ВЛЮБЕНИЯТ АЙФЕЛ (7/6лв)

21:00 ч  КЪДЕТО ПЕЯТ РАЦИТЕ (7/6лв)

(c) 21:15 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (9/8лв)

 

29.09 /четвъртък/

(c) 16:30 ч  КОМАРДЖИЯТА (9/8лв)

16:45 ч  МЕКО КАЗАНО (6/7лв)

17:00 ч  КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ (7/6лв)

(c) 18:30 ч  БИЛЕТ ДО РАЯ (9/8лв)

18:45 ч  КЪДЕТО ПЕЯТ РАЦИТЕ (7/6лв)

19:00 ч  МРАК (7/6лв) *

(c) 20:30 ч  АВАТАР 3D HFR (10/9лв) *

21:00 ч  БАЙ ИВАН 2 (7/6лв)

21:15 ч  НЯМАШ МЯСТО В НАШИЯ ГРАД (7/6лв) *

 

Сряда, 21 Септември 2022 16:47

"Жан-Клод за начинаещи" в Пловдив

„Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев е проект за личното и споделеното във физическото пространство и въображението. Той  работи с обществената среда и в това се включва градска, медийна, виртуална среда. Лъчезар Бояджиев ги активира с творби, визии, изложби, акции, лекции, като въвлича съучастието на граждани и колеги.

Лъчезар Бояджиев е признат експерт по творчеството, практиките и методите на Кристо и Жан-Клод, но за първи път разработва проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството. „Кристо за начинаещи“ е пилотен проект на Галерия Sarieva и фондация „Отворени изкуства“ в програмата Sarieva Open Arts.

В груповата изложба участват: Мария Налбантова, София Грънчарова, Искра Благоева, Наталия Тодорова – Ленц, Аксиния Пейчева, Боряна Росса, Селма Селман, Калина Димитрова, Десислава Терзиева, Мариела Гемишева, Ина Валентинова, Шейла Камерич, Ана Първачки

Куратор: Лъчезар Бояджиев

 

Изложбата може да бъде видяна оът9 септември – 9 октомври 2022.

Откриване: 9 септември 2022, 17:00 – 20:00  

artnewscafe, Пловдив

 

Предстоящо:

Презентация и модериран разговор с участието на художника и експерти;

27 октомври 2022, публично пространство пред Sarieva / Gallery, Пловдив, 18:30 

Представяне на проекта и архива от Лъчезар Бояджиев и Веселина Сариева;

30 ноември 2022, локация и час TBA, София

 

Снимка: Шейла Камерич, Mother is a Bitch II, 2022

Страница 1 от 2089

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…