Историческото бижу се разкрива сантиметър по сантиметър с четки, лопати, кофи, товарни колички

Археолозите се мият с вода от бидон, имат „походна тоалетна“, дървен навес за почивка и фургон за склад

Макар и септември по правило да бележи края на археологическото лято, тази година пловдивските археолози ще продължат да работят усилено и ще се надяват на продължително циганско лято. Усилен труд кипи само на двадесетина километра от Пловдив, край село Маноле в местността Малтепе. Единственият онлайн туристически гид за Града под тепетата - Lost in Plovdiv, гостува на археолозите.

Могилата Малтепе се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил.  Диаметърът ѝ е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст.

Там след близо две години проучвания през миналия месец директорът на Регионалния археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов и неговият екип се натъкнаха на нещо голямо - монументален гробен комплекс. Очаква се неговото пълно разкриване, проучване и експониране  да се превърне в изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство.

Гробницата край Пловдив е уникална. Със своята височина от над 24 метра тя е най – високата открита гробница в Европа с такъв тип пирамидална структура, а дори е възможно да се превърне в уникално разкритие в световен мащаб. Това ще стане ясно, едва след като бъде напълно експонирана. В България досега най – висока е била Поморийската, а друга такава сграда има в Рим, но с височина едва около 6 – 7 метра. Засега предположенията на археолозите са, че постройката е завършена в средата на III век. Очаква се това да се потвърди при изкопните дейности и разкритията, които предстоят. Има обаче и данни, че е започната по-рано - още в края на I или началото на II век от новата ера.

И това историческо бижу се разкрива сантиметър по сантиметър, камък по камък, пласт по пласт. Оръдията на труда се: четки, лопати, кофи, товарни колички. Археолозите се мият с вода от бидон, имат „походна тоалетна“, дървен навес за почивка и фургон за склад. Хапват като на пикник, а когато очакват гости са се подготвили с бонбони.

Може и вие да им занесете.

Вижте още от фоторазходката, както и подробности от разкритото до момента в Lost in Plovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…