Какво са празнували на Деня на Съединението и празник на Пловдив, в античния Филипопол? Този въпрос задава в личния си профил във Фейсбук големият български епиграф Николай Шаранков.  И дава отговора, свързан с далечното минало на родния му град, който публикуваме с негово позволение:

"На шестия ден от месец септември, през 442 година (131 г. сл. Хр.), във Филипопол започнало гонение срещу християните. Провинциалният управител Агрипа организирал тържествени жертвоприношения за боговете по случай празника на Аполон и наредил всички да участват в свещенодействията заедно с него..." (Из житието на първата пловдивска християнска мъченица св. Теодота).

Пред Под тепето Шаранков поясни, че през римската епоха Аполон, наричан и с тракийското си име Кендрисос, е главният бог на Филипопол.

„Един надпис в стихове от 2 в. сл. Хр. ни уверява, че тук е "свещената земя и любимият столичен град" на бога. Аполон имал поне два големи храма в Пловдив, известни от изображения върху монети и надписи - един на върха на Джендем тепе и друг на Трихълмието - и многобройни статуи из целия град. Бил почитан най-вече като всевиждащ бог на слънцето, предсказващ бъдещето и покровител на музиката и поезията. На Аполон били посветени и прочутите спортни състезания в града - Питийските и Кендрисийски игри, провеждани веднъж на всеки четири години и събиращи участници и зрители от цялата Римска империя. В чест на Аполон Кендрисос един от административните райони на античния град бил наречен Кендрисеида”, разказа Николай Шаранков.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…