Най-вероятно не е най-доброто решение, но пък примерът там е хубав от друга гледна точка, заяви Тотев

Иво Дернев

Ние финансирахме и от там нататък… Важното да им е удобно и по-хубаво на децата. Така кметът коментира ремонтът на Гимназията по дървообработване, който заличи архитектурните достойнства на изключителната сграда на проектантите Димитър Попов и Светослав Грозев. Построеното през 1932г. училище, притежаваше уникални стълбищни прозорци с рядка за България система за вертикално отваряне, която свързваше пловдивското училище със стила на легендарната сграда на „Баухаус“ в Десау, Германия. Те бяха подменени с обикновена алуминиева дограма, която дори не повтаря и растера на металните рамки. Под тепето се занимава с темата от няколко дни, а днес получихме коментара и на Иван Тотев.

„Най-вероятно не е най-доброто решение. Но пък примерът там е много хубав от друга гледна точка- погледнете го от нея. Едно училище, което е държавно, става общинско и веднага, още първата година, общината финансира мерки по енергийна ефективност. Трябва да се види, че общината е направила така, че там да има по-добър учебен процес. Това е едно от училищата, които са пример за дуално обучение в Пловдив. То разкри нова паралелка „полиграфия”. Имаме и половин паралелка на матраци Тед. Така че това училище работи много добре. Сега дограмата защо е точно такава и дали това е най-добрия начин… Не мисля, че дървената дограма е най-добра и може да постигне тези качества на енергийна ефективност. Може би това е било водещото в случая. Ние не сме експерти по тема дограми и не сме взимали решението каква да бъде дограмата. Искали сме да има съответните качества за енергийно спестяване. Това е било водещото. Нека да им дадем шанс да я направят, пък да видим какво ще се случи.”

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…