Фасадата на къщата на улица „Велико Търново“ 2 е с възроден вид след направен от собствениците ремонт. Много от архитектурните елементи бяха унищожени и изпадали през годините, но частните собственици на имота са ги възстановили внимателно с новия ремонт. Акцентите по фасадата са вертикални елементи, типични за прехода от късния сецесион към ар деко – стил, много типичен за Пловдив в годините около и малко след Първата световна война.

Точно преди 1 година – в средата на октомври месец – къщата бе в центъра на вниманието, тъй като Община Пловдив взе решение да продаде частта от сградата, нейна собственост. Сериозно недоволство изразиха най-вече от групата на БСП в местния парламент, като общинският съветник Димитрина Вакрилова заяви, че по този начин „Община Пловдив се опитва да прекъсне своята памет и да унищожи бъдещето на един многовековен град“.

Резултатът от ремонта обаче изглежда по-скоро положителен. Сградата, в която е живяла популярната художничка Живка Пейчева, е с достоен вид. Къщата е регистрирана като недвижима културна ценност, а ремонтът е съгласуван с НИНКН. Основната промяна във вида на сградата са подменените дървени дограми на първия етаж. Още преди години дограмата на втория етаж е била подменена. Основните специфики на конкретната сграда, които я правят ценна в културно-историческо отношение, обаче са запазени – именно декорацията по фасадата.

Вижте историята на сградата от преди 1 година ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…