От обектите около площад Джумаята на 100-годишния кадър само книжарницата е сменила предназначението си

Понякога приемаме писаната история на града или архивните снимки като даденост или някаква абстракция. Един кадър от центъра на Пловдив обаче може да ни „вкара“ малко повече във времето. Доколко се е променил града ни за около 100 години, откакто е направена тази снимка?

На снимката, направена от Джумая джамия по продължението на днешната улица „Христо Г. Данов“, се виждат много сгради, които съществуват и днес. Част от тях са променени частично, други малко повече. Сградата на ъгъла на „Христо Г. Данов“ и „Скайлер“, която наскоро бе ремонтирана, тепърва ще бъде издигната през 30-те години.

По-различни са улиците – Римският стадион, който е извън кадъра отсъства, на негово място има площад, пред къщите – тротоар, а пред ъгловата – и парапет. Автомобил е паркирал по „Христо Г. Данов“ – който във времето на снимката вероятно е носил името улица „Фердинандова“. Днес почти цялата тази зона е пешеходна.

Най-интересно обаче е, ако се загледаме в магазините и другите витрини. На фона се виждат две банки, които съществуват и днес по продължението на улица „Фердинандова“. При тях, поне във работата им, промени няма. Банки е имало и преди, има и сега.

Приближавайки се до площада попадаме на аптеката на „Братанов“. Днес тя носи друго име, но там пак има аптека. Хората са си купували лекарсва и преди, и сега – при това от едно и също място.

За съжаление, промяна има, и тя е единствено в мястото за култура и ограмотяване. Легендарната книжарница „Отец Паисий“ в сградата на ъгъла бе преместена преди няколко години надолу по улица „Христо Г. Данов“, а днес не съществува и на новото си място. На мястото на книжарницата от 20-те години на миналия век, днес е туристическият информационен център на Община Пловдив.

снимка: Фейсбук „Ретро Пловдив“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…