Разширен четиридневен уикенд отбеляза 100-годишнината на легендарната немска школа Баухаус в Пловдив. Поредица интересни филми от архива на „Баухаус“ и съвременни интерпретации на автентични изпълнения от училището по изкуства, лекция, обиколка и Беседка с групата „Български архитектурен модернизъм“ маркираха честването на юбилея в Европейската столица на културата. Събитието се организира от Гьоте-институт София.

Филмовата програма привлече над сто души в LUCKY Дом на киното, Club Fargo и artnewscafe. В петък любителите на киното гледаха документалния филм „Баухаус: Модел и мит“ в препълнена зала в LUCKY. В събота и неделя се проведоха и прожекции на любопитни филми, свързани с Баухаус архитектура, театър и дизайн в Club Fargo, а програмата бе закрита в понеделник в artnewscafe с експериментални видео арт прожекции.

Голям интерес имаше и към три събития на фондация „Български архитектурен модернизъм“. В събота историците на изкуството от организацията – Васил Макаринов и Теодор Караколев разказаха развитието на школата Баухаус от нейните корени в теченията от преди Първата световна война, търсещи обединяване на изкуството с занаятите и индустрията, до закриването ѝ от нацистите през 30-те години. На откритата лекция в LUCKY те разказаха за единствената българка, официално записана в регистрите на Баухаус – Мара Учкунова Оубьок. Тя учи текстил още в първите години на съществуването на школата. Историците подчертаха голямото влияние, което Баухаус има върху други течения в изкуството – не само в архитектурата, където то е най-популярно. Архитектурата всъщност там се изучава за много кратък период – чак след 1927 година, а училището се закрива през 1933 година, коментираха те. В същото време лекторите очертаха и контекстът, в който се развива школата и това, че извън нея се случват много други модерни течения, които тогава са се развивали извън Баухаус, но днес свързваме с това течение – свързани с архитектура, изкуство, типография, плакати и др.

Васил Макаринов разказа и подробно историята на няколко българи, които свързваме с течението Баухаус, макар и те да не са учили там. Днес най-много се свързват имената на Николай Дюлгеров – който е художник и архитект от Кюстендил, но почти целия си живот прекарва в Италия. Другият българин свързан с Баухаус е сливенецът Захари Илиев, който бе популяризиран преди години в Сливен като „Завършилият в Баухаус архитект“, но всъщност от фондация „Български архитектурен модернизъм“ са открили точния период на неговото следване в Германия – но в Мюнхен, където именно се дипломира Илиев. В същото време той обаче твори в изключително модерен стил, свързан с Баухаус движението и неговите творения могат да се причислят към тази стилистика. От гледна точка на интериорния дизайн бяха направени паралели и с други творби – например стол, проектиран от пловдивския архитект Христо Пеев за Дома на изкуствата и печата (днес Радио Пловдив), напомня изключително много за модерният тръбен стол на възпитаника на Баухаус Марсел Бройер.

Още много снимки и разказ за Баухаус уикенда в Пловдив - четете в Под Тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…