Преди християнизацията у българите е съществувал празничен цикъл, посветен на възраждащата се природа

Навсякъде ще прочетете, че днешният Лазаравден  е християнски празник, по името на Свети Лазар, а в неговата основа е библейската притча за възкресението на Лазар от Иисус Христос. Това обаче не е цялата истина, тъй както всичко в нашата история и този празник има друго значение за народа.

От съдържанието на традиционните вярвания и обредни действия на този ден, както и на Благовещение, Цветница и Великден за историците и етнолозите е станало ясно, че преди християнизацията по нашите земи у българите е съществувал празничен цикъл, посветен на възраждащата се природа и плодородието. Чрез налагането на християнството в Европа била наложена и християнската празнична система, която обаче се сблъскала с местните езически култове и неизбежно се стигнало до абсурден религиозен микс. Тъй като цикълът, свързан с „Христовото възкресение“, съвпадал с настъпването на пролетта – особено наситен на тържествени дати период в езическия календар.

По старобългарските обичаи този празник се свързва повече с порастването на жената и нейната готовност за встъпване в брак и народът го нарича още "Лазарица" или "Лазарова събота". На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. Те пеели песни и играели като подгонен вихър, а после пускали венците по реката. Навсякъде лазарките благославяли труда на работливите стопани, пеели за нивите, за къщата, за стоката - домашните животни. " Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

Днес празнуват имен ден: Лазар, Лазара, Лазарин, Лазарина, Лазаринка и Лазо и Лазета и други производни имена.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Ерусалим.

Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания).  В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник, което се вижда от множеството поучения на този ден от св. Иоан Златоуст, блаж. Августин, и др. В VII-VIII век светите църковни песнописци св. Андрей Критски, Козма Маюмски и Иоан Дамаскин съставили особени песнопения и канони, посветени на празника, които са в Църквата ползва до ден днешен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…