„Европа Психеделика“ e името на следващия проект на фондация Метаарт, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Той се фокусира върху артистичния стил “психеделика”, който набира силна популярност в България, но все още рядко бива основен акцент на културни събития. Жанрът е интересен заради своята свобода на изразност и разчупване на рамките. Това привлича нови публики от всякаква възраст и създава добра основа за творчество от различен характер - музика, картина, видео, танц и още. Създават се едновременно предпоставки за възприемане на посланието на автора, но и също - за свободно тълкуване на всяко произведение.

Организаторите ще представят на пловдивската публика няколко отделни артистични елемента, които ще покажат различни аспекти на психеделичния жанр. Основно проектът е разделен на изложбена и музикална част.

Акцентът на изложбената част е инсталацията на тема “Кирилица”, представена в сцената на Пост Култура на улица „Йоаким Груев“ 36. Тя ще бъде създадена специално за Пловдив 2019 от видния унгарски творец Maxim Biljarszki (https://bimaxim.com) - шампион от 3D mapping състезанието от столица на културата Aarhus 2017. Публиката ще има възможност да участва интерактивно в инсталацията чрез контролери и детектори на движение. Друг елемент от проекта ще са творбите на подбрани български творци в този стил, които ще бъдат изложени на горното ниво на клуб Петното на Роршах. Също там ще бъдат показани серия от видеа и кратки филми с психеделична тематика, създадени от румънския артист Adistu (http://www.adistu.ro).

Във финалния ден на проекта, унгарската група Meszecsinka ще посети отново пловдивската сцена и ще ни позволи да се докоснем до творчеството ѝ на откритата сцена на Бар Конюшните. Една от целите на „Европа Психеделика“ е визуално и звуково да представи духовните и несъзнавани връзки между изкуството на различните европейски народи, а музикалната смесица, която Meszecsinka сътворяват, представлява прекрасно показно на особеностите и чара в музиката на страните от централна и източна Европа. Членовете на бандата, които са с хърватски, български, унгарски и полски корени, умело придават ярките краски на своя собствен фолклор в понякога десетминутните си композиции. Така групата се превръща в една действителна метафора на слогана на Пловдив 2019 “Заедно”, защото успява да представи музика, в чиято природа се съдържат хиляди километри и милиони хора, в рамките на една композиция, в рамките на един концерт, и това да остави слушателя с усещането за близост, а и любопитство за още.

Като гост в концерта ще се включи и Гергана Димитрова - Белонога (Мистерията на българските гласове, Ева квартет), а визуализациите отново ще бъдат оформени в реално време от BiMaxim, който ще използва датчици, за да проследи движенията на вокалистката Аннамари и да ги използва като ключов елемент в проекцията.

Откриването на „Европа Психеделика“ ще бъде в 18:00 на 14-ти май, вторник, на сцената на Пост Култура, след което изложбената част ще бъде отворена за посетители всеки ден между 12:00 и 20:00 часа. Закриването на изложбената част ще бъде в неделя, 19 май, в 14:00, а вратите на концерта на Meszecsinka ще отворят в 19:30.

Входът за изложбената част е свободен за всеки посетител, а билети за концерта могат да бъдат закупени на цена 10 лв. както онлайн, така и на каса в мрежата на bilet.bg.

Линк към проекта във фейсбук: https://www.facebook.com/events/361199897835138/

Линк към концерта във фейсбук: https://www.facebook.com/events/323502388365808/

Линк за закупуване на билети за концерта: https://bilet.bg/bg/events/evropa-psihedelika-meszecsinka-hr-live/1207

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…