Перлата се подготвя за продажба

Пловдив ще трябва да съхрани ценните стенописи, те са на държавата  

Таня Грозданова

Два дни са работили експерти от НИНКН и район „Централен“ по инспектирането на къщата на Хаджи Драган Калофереца в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“. Проверката е приключила тази сутрин. Това съобщи пред Под тепето кметът на района Георги Стаменов, когото потърсихме за още подробности относно резултатите.

Припомняме, че медията ни следи казуса с паметниците на културата в града и не вендъж сме писали по темата. Настоящата инспекция е инициирана от Стаменов.

По думите му, собствеността на къщата е ясна. „Самата сграда в момента е собственост на пенсионен  фонд „Доверие“ . Срещаме от тяхна страна изключително добро отношение и съдействие.“  През годините тя е била собственост на Министерството на културата, преди да премине към фонда и там са били настанени експертите от НИПК „Тракия“ (местния филиал на сегашния НИНКН).

Какво ще се случи с къщата и находките в нея, попитахме райкмета Георги Стаменов.

„Откритите в  дървени шкафове и стелажи на приземния етаж фрагменти от фрески са изключително ценни. Те са били върху сгради и църкви-недвижими културни ценности на територията на цяла Южна България. Открихме стенописи от метоха в  Асеновград, от църквата в Елен и от Стария Пловдив… Наше задължение е да ги съхраним. Така че от тук насетне експертите правят предписание да се намери подходящо помещение със стелажи, където да се пренесат, а по-късно да се укрепят и реставрират.

Процедурата е с писма-предписания до собствениците на имота и до министър Банов. Целта е да бъдат назначени реставратори за опазването и консервацията им тук в Пловдив. Ще търсим подходящо помещение, та един ден те да могат да бъдат изложени за всички.“

Според информацията, която получихме, ПФ „Доверие“ има намерение да продаде къщата на Драган Калофереца.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…