Броени дни, след като археолозите се натъкнаха на древната стела, посветена на Дионисиевите мистерии, колегите им реставратори вече постилат „килима“ от мозайки на второто ниво на защитната конструкция.

„Първите няколко квадратни метра от реставрираните мозайки от втория (по-късен) слой са вече обратно в Епископската базилика на Филипопол!“ – това написа екипът на реставратора Елена Кантарева.

През изминалите дни към екипа ѝ се включиха и доброволци, които споделиха, че преживяването е изключително интересно.

Камъче по камъче, пласт след пласт, Епископската базилика на Филипопол не спира да ни изненадва. Съвсем скоро това ще бъде най-големият археологически обект в България с 2000 кв.м. мозайки от IV век сл. Хр.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…