Възрожденският паметник  на културата, който се стопанисва от АМТИИ, е ограден от обезопасителни ленти заради падаща мазилка

Академията отново не се проявява като добър стопанин

Иво Дернев

Лошото отношение на ръководството на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“  към паметниците на културата, които стопанисва, започна да става рецидив. От Академията първо се опитаха да обезобразят вековните каменни колони на репетиционната сграда на улица „Съборна”, дело на градоустроителя на Пловдив Йозеф Шнитер и само реакциите на архитектурната гилдия спряха кощунството. После ръководството получи пари от държавата за ремонт на Жълтото училище, за което спорно присъди и титлата Доктор хонорис кауза на Менда Стоянова, но към днешна дата реконструкцията и реставрацията на паметника на културата от национално значение са напълно замразени. Краят на ремонта не се вижда, а Жълтото училище вече трябваше да приема студентите на АМТИИ.

Сега ръководството на Академията отново се прояви като лош стопанин. Този път в една от перлите в Стария град- „Славейковото училище”, строено в периода 1881-1883г.

Красивата Възрожденска сграда вече е оградена от обезопасителни ленти, тъй като фасадата и отделни архитектурни елементи се лющят, падат и застрашават здравето на минувачите по улица „Петко Р. Славейков“. Изрисуваната сива фасада е видимо в много лошо състояние. И ако обичайното обяснение „Нямаме пари” е оправдано донякъде, то в същия момент Академията финансира и организира голям концерт по случай личния юбилей на ректора Милчо Василев. Той е тази вечер в Дома на културата Борис Христов и е под надслов „Фолклорът-моят живот“ , при вход свободен. Приходи от събитието в касите на АМТИИ няма да влязат, а само разходът за наем на залата е 1000 лв. Той е платен от бюджета на ВУЗ-а. Пари за едно се намират, но за друго- не. Приоритетите на Академията явно са други. И сред тях със сигурност не е опазване на културно-историческото наследство.

 

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…