Конкурс от 1955 година е предвиждал мемориален комплекс в памет на загиналите срещу фашизма на Небет или Сахат тепе

Днешната Братска могила е интересен паметник в парка в близост до Гребната база. Той е открит през 1974 година по случай 30 години от Деветосептемврийската социалистическа революция (както е наричан тогава превратът от 44-а). Въпреки интересната му архитектура, той днес е по-скоро забравен, макар и понякога да става обект на артистични намеси или сцена за филми.

Идеята за такъв тип паметник обаче е много по-стара, а първоначално замисленото място е било съвсем различно и не толкова невинно от днешна гледна точка. Вероятно за добро, проектът не се е осъществил.

Десетина години след деветосептемврийския преврат, новата власт активно се занимава със строителство на паметници, които да утвърдят култа към нея. Така в средата на 50-те години се появяват Паметникът на съветската армия в София, Братската могила там – в днешната Борисова градина, Паметникът на съветската армия в Бургас – познат като Альоша, както и пловдивския Альоша.

Братска могила – или по-точно назован мемориален комплекс-костница за загиналите в борбата срещу фашизма – е планирана и за Пловдив по това време. През 1955 година се провежда конкурс между няколко групи архитекти, които да предложат своите идеи за паметника.

Победител в конкурса е проектът на младия тогава архитект Любомир Шинков (завършил архитектура през 1951 година) и колегата му Матей Матеев. Журито определя идеята им като най-добра както що се отнася до визията на мемориалния комплекс, така и градоустройственото решение: на мястото на Небет тепе – тогава хълм Д. Благоев.

Проектът, публикуван в малка рисунка в списание „Архитектура“, е включвал голяма колонада в типичен за епохата класицизиран дух, издигната върху платформа на върха на хълма. Към него е трябвало да се стигне до внушително стълбище от западната страна.

Останалите проекти са предвидили мемориалния комплекс на Сахат тепе. Те също са в подобен стил – „сталинистка“ архитектура с колони, внушаващи респект към властта. Журито обаче ги е оценила по-ниско, поради неподходящото градоустройствено решение – между телевизионната кула и часовника на Сахат тепе, паметникът би се губил. Така единствено с премии са отличени проектите  на архитектите Владимир Рангелов, Желязко Стойков и П. Белев (екип), на Ив. Попов и П. Павлов, и на екипа Ал. и А. Бояджиеви.

Първопремираният проект не се реализира. Чак 15-ина години по-късно идеята стига до реализация и в началото на 70-те – вече с изцяло нов проект и съвсем друга стилистика, Братската могила се изгражда, заедно с парка около нея. Тя вече е в низината, като връзката ѝ с Альоша е посредством оста на алеята – която сочи точно към съветския войник. За архитект тогава е избран отново архитект Шинков, на база спечеления по-рано конкурс. Любопитно е, че в екипа му е и арх. Владимир Рангелов – участвал в конкурса от 50-те, но с друг проект.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…