Продължаваме с разходките си в пловдивските възрожденски къщи с още едно бижу, което е изключително въздействащо за посетителите

 

Къщата на Георгиади е една от най-магнетичните в Пловдив и тъй като често го твърдим, ще кажем няколко думи за нейната уникалност. Тя е построена върху останките на стари римски градежи, на наклонен терен и основите ѝ лягат върху естествената скала, което я прави устойчива. Това е единствената къща на Трихълмието, в чийто вътрешен двор има кладенец, който и днес е дълбок над 10 метра и има около 5-6 метра воден стълб. Намира се веднага след Хисар Капия. Сградата е един от най-значимите паметници на националното ни архитектурно наследство от епохата на Възраждането.

Построена е през 1848 г. от един от най-известните майстори строители на епохата – хаджи Георги Георгиев Хаджийски, роден в родопското село Косово, работил предимно в Цариград (Истанбул), вероятно в Одрин и в Пловдив. Негови творения тук са още и къщите на Аргир Коюмджиоглу, Иван Коюмджиоглу (Хаджидрагановата къща) и Андрей Георгиади.

Архитектурата ѝ е типична за пловдивските симетрични къщи. Тя е на три етажа, като на всеки от тях, около един елипсовиден салон са разположени по 4 стаи, които играят различна роля. Ако приземният, първият етаж, е предназначен за живота на семейството, то на втория етаж, който е най-красиво изографисан, се посрещат гостите. Помещенията на първия етаж са с дъсчени тавани и резбовани розети, а стените са изписани с орнаменти и цветя.

Салонът и стаите на втория етаж впечатляват с оригинални резбарски разработки и богата декоративна стенопис. Има един голям салон с великолепен дървен таван и издигнато място като сцена за музикантите, които били викани при посрещане на гости. Всяка една стая е със собствен цвят и окраска, с дървени тавани, алафранги и вътрешни чешми, които се захранвали с резервоари.

Поради големия обем на сградата, най-горният етаж останал с недовършен интериор. Той е изграден в стила на епохата едва след проведени по-късно реставрационни дейности. Къщата е емблематична и с външния си вид, като над всичките около 30 прозореца има цветни стилизации.

Най-интересното във вътрешния двор на имота е стенописът, посветен на Старинен Пловдив и това е първият, изработен в стила "мокро фреско" от Димитър Киров. Къщата е дадена като зестра на една от дъщерите на Георги Кинденденоглу, която се омъжва за богатия гръцки търговец Димитър Георгиади.

Първата ѝ реставрация е направена през 1960 г. Следващото й обновяване е от началото на 70-те години, третото - в средата на 80-те и последната – в периода 2005-2007 година. Още през 1960 година в къща "Георгиади" е разположена музейната експозиция за възраждането на Пловдив, която по своя характер е национална, тъй като градът има водеща роля в този процес. В средата на 80-те години на 20 век авторът на художествения проект е подходил с тогавашните разбирания, че водеща в случая е музейната експозиция и прозорците са затворени с дървени капаци. След последната реставрация се взема решение да се отвори къщата, да се покажат нейните красоти.

Обемът на експозицията се намалява, като се акцентира на оригинални оръжия, вещи и свидетелства от историята, които разкриват повече за етническия модел на съвместно съжителство в Пловдив. Пространството пред нея е любимо място за снимки на туристите. Заедно с Етнографския музей, Хисар капия и църквата "Св. Св. Константин и Елена", къщата се превръща в естествен туристически център.

През летния сезон работи без почивен ден, а от ноември може да я посетите от понеделник до събота.

Източник: lostinplovdiv.com

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…