Дружеството имало за задача да се бори за националната цялост и независимост на страната

Тези дружества са скрита форма на военна подготовка, което демонстрира амбициите на жителите на Източна Румелия, по-скоро да се слеят с българската държавност

Първият българин световен рекордьор Любен Бозев тренирал в Тракийски юнак

 През месец ноември 1878 г. в Пловдив е основано първото българско стрелково гимнастическо дружество „Орел“, което се приема за начало на съвременните обществени гимнастическо-спортни организации. Според някои изследвания след Пловдив в Казанлък е създадено второто по големина и активност гимнастическо дружество също „Орел“. Тези дружества са скрита форма на военна подготовка, което демонстрира амбициите на жителите на Източна Румелия, по-скоро да се слеят с българската държавност.

Пловдивското дружество е основано с прякото съдействие и с поддръжката на руските военни власти. Пръв председател е Иван Д. Гешов.

Според устава на дружеството публикуван във в. „Марица“ на 28 ноември 1878 г., то има за цел да съдейства на членовете си във всякакъв род упражнения – гимнастика, маршируване, стрелба, фехтовка и др., които способстват за развитието на телесните сили и за въздигането на нравствения дух и гражданските добродетели. Членовете му са основателни и редовни в зависимост от възможностите им да платят встъпителен членски внос. Дружеството има за задача да се бори за националната цялост и независимост на страната.

Пловдивските тракийски юнаци. Между тях е първият световен рекордьор за България през 1927 г. Любен Бозев (вторият от ляво)

След десетина години към края на XIX век през 1897 г. в Пловдив е създадено и Гимнастическо дружество „Тракийски юнак“. Председател е Стефан хаджи Калчев. През 1901 г. се провежда първи юнашки събор, а провеждането на втория е поверено на Пловдив, едно признание за големите заслуги, които има града за развитието на гимнастиката в България.

Тренировки на тракийските юнаци

Своите гимнастически продукции тракийските юнаци изнасят или на „Бунарджика“ или в градината „Цар Симеон“. Имат прекрасни бели униформи – риза с национални шевици, панталон, калпак с червено дъно!

През 1905 г. е построена и сграда на дружеството по проект на арх. Антон Торньов. Днес в нея се помещава Регионалния телевизионен център.

Източник: Тези събития са описани от няколко летописци на Пловдив, събрани и поместени в „Енциклопедия на Пловдив“, съставена от Божидар Тотев. Статията, както и почти всички други в енциклопедията са  сбор от няколко източника като: пловдивски летописци, огромно количество енциклопедии, История на България, спомени, статии от вестници, Интернет, от чужда преса и още много други,  събирани 50 години от автора Божидар Тотев. Сравнявани като гледна точка, комбинирани (без да се променя същността на историята). Всички източници са коректно цитирани в енциклопедията без изключение.

 Художникът Божидар Тотев е роден през 1947 година в Пловдив. Работи в ДТ “Н.О.Масалитинов“ от 1969 до 1971 г. и в Института за паметници на културата при реставрацията на Къща Ламартин в Стария град през 1971 г. От 1976-а живее в Смолян. Работил е в Дома на армията и Родопския драматичен театър. Посвещава на този труд 50 години от живота си, събирайки материали. Последните 10 са посветени на оформянето на“Енциклопедия Пловдив“. Още за книгата му може да видите ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…