Общината ще търси средства за това от ресорното министерство, като предостави и „Борис Христов“ на Операта

Ивайло Дернев

Новата местна власт в Пловдив работи по нестандартна идея за бъдещето развитие на бившето Кино Космос. Това стана ясно днес след среща на кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева.

Тъй като очевидно свободни средства за реализиране на проекта за възраждане на емблематината сграда на киното няма, Общината най-вероятно ще потърси средства от държавата, в лицето на Министерство на културата.

Опциите са Градския дом на културата да бъде предоставен на Операта изцяло, а реновираното Кино Космос да поеме дейностите,  които се случват в зала „Борис Христов“.

Припомняме , че в последните дни на предходния мандат бе завършен архитектурния конкурс, който спечели проект на студио „Тектоника-Б“ – с архитектите Димитър Балджиев, Елена Павлова и Инес Чавдарова. Според идеята им емблематичната сграда в Пловдив се превръща в активно средище за култура и съвременно изкуство. Тогава екскмеът Иван Тотев заяви, че следващият кмет, който и да е той, да има готов проект и план, който единствено да изпълнява, за да се превърне сградата в културен център.

Kинo „Kocмoc“ бeшe ocнoвeн oбeĸт в инфpacтpyĸтypнaтa пpoгpaмa нa Oбщинa Πлoвдив зa Eвpoпeйcĸaтo cтoлицa нa ĸyлтypaтa 2019 г., зa ĸoйтo имaшe oтпycнaтa цeлeвa cyбcидия oт пpaвитeлcтвoтo в paзмep нa 1 млн. лв.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…