На 10 декември Областното събрание гласува субсидия от 75 000 гроша, за да насърчи раждането на Народен театър

Вижте първите актьори

Преди 138 години на 10 декември 1881 г. е създадена първата субсидирана от държавата професионална театрална трупа в България. Известна като Българска народна театрална трупа или Румелийска театрална трупа (това е и рождената дата на съвременния Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“– Пловдив).

Организирана по инициатива и с активното съдействие на Иван Вазов, който е член-секретар на постоянния комитет на Източна Румелия и чрез статии в печата подготвя общественото мнение за нуждата от субсидиран от държавата театър. В борбата за създаване на професионален театър активно участват и Константин Величков, Михаил Маджаров, Христо Г. Данов, Драган Манчов, Йоаким Груев, Антон Безеншек, Захари Стоянов и друти.

На 10 декември Областното събрание гласува субсидия от 75 000 гроша, за да насърчи раждането на Народен театър. На другия ден във вестник „Народний глас“ Вазов възкликва:

„Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър“.

Организирането на трупата се възлага на Стефан П. Попов, управител и режисьор с помощник Константин Сапунов, който е неин първи уредник-режисьор и още актьорите Димитър Зографчиев Антонов (Д. Зографов), Антон П. Попов, Ирина Иванова, Марийка Иванова и без заплащане бъдещите големи български актьори Иван П. Попов, Борис Пожаров, Шинка Попова, А. Гунева-Попова.

Димитър Зографчиев Антонов (Д. Зографов)

Константин Сапунов

Открива се на 11 май 1883 г. в придобитата още през пролетта на 1881 г. първа в България театрална сграда, наречена международен театър „Люксембург“ с комедията „Робството на мъжете“ от Де Лери. От 1884 г. ръководител е Д. К. Попов, а от 1885 г. е създаден театрален комитет в състав: Д. К. Попов, Иван Вазов и Антон Безеншек.

Антон П. Попов

Димитър Зографов

След Съединението трупата не може да съществува при сегашния си статут и се разформирова. През 1887 г. пловдивския книжар и журналист Никола Краварев създава пловдивска любителска трупа в чийто състав са много от членовете на разформированата преди две години трупа, както и Васил Кирков, Иван Тачев, Георги Златарев, Иван Кожухаров, Панайот Пипков и към тях се присъединява Антон Попов.

Марийка Иванова Попова

Стефан Попов

По негово предложение се подготвя постановката „Кулата Нел“ от Александър Дюма-баща, с която се представя в София през юни 1888 г. Трупата жъне изключителен успех и получава предложение да остане за постоянно в столицата. Много от актьорите остават. Така от ядрото на тази пловдивска трупа се създава софийския театър „Основа“ като начало на професионалния театър в столицата.

Източник: Тези събития са описани от няколко летописци на Пловдив, събрани и поместени в „Енциклопедия на Пловдив“, съставена от Божидар Тотев. Статията, както и почти всички други в енциклопедията са  сбор от няколко източника като: пловдивски летописци, огромно количество енциклопедии, История на България, спомени, статии от вестници, Интернет, от чужда преса и още много други,  събирани 50 години от автора Божидар Тотев. Сравнявани като гледна точка, комбинирани (без да се променя същността на историята). Всички източници са коректно цитирани в енциклопедията без изключение.

 Художникът Божидар Тотев е роден през 1947 година в Пловдив. Работи в ДТ “Н.О.Масалитинов“ от 1969 до 1971 г. и в Института за паметници на културата при реставрацията на Къща Ламартин в Стария град през 1971 г. От 1976-а живее в Смолян. Работил е в Дома на армията и Родопския драматичен театър. Посвещава на този труд 50 години от живота си, събирайки материали. Последните 10 са посветени на оформянето на“Енциклопедия Пловдив“. Още за книгата му може да видите ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…