Скеле се издига от стръмната страна на бившето Гръцко училище на склона на Джамбаз тепе. От страната на улицата към Стария град пък вече има плътна ограда, както и строителен фургон.

Бетонната сграда е собственост на Пловдивската митрополия и ще бъде преустроена по усмотрение на местната църква. Какви са детайлните планове все още обществеността не знае, но видът на сградата, който по неофициални данни вече е одобрен, ще се доближава максимално до старото Гръцко училище през Възраждането.

Освен самата сграда на Гръцкото школо, към двора ще се изградят и две малки помощни сгради. Одобрен е и проектът за малък параклис.

Половината от огромния имот бе подарен на Пловдивската митрополия от Георги Гергов и Пловдивтуринвест. Другата половина епархията откупи от наследниците. Конкретната сграда е бетонна и издигната през соца като проект за голям Ресторантски комплекс. Тя имитира привидно формите на Гръцкото училище, но със съвременни за соца строителни техники.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…