Правоъгълният храм бил посветен на императорския култ и свързан с открития по-рано надпис

Правоъгълен храм с големи размери е установен под площта на Епископската базилика на Филипополис. В това вече са напълно сигурни проучвателите, начело с археолог Жени Танкова, след финализирането на разкопките на обекта. Сондажните проучвания протекоха успоредно с изграждането на защитната сграда-музей над базиликата и работата по мозайките в раннохристиянската църква.

Съмнения за наличието на такъв храм имаше още преди години, но с разкопките в последните месеци това вече е сигурно. Жани Танкова е сигурна и в свързването на този храм с открития по-рано надпис, с който оцелелите от готското нашествие от 251 година граждани на Филипопол благодарят на императорите Галиен и Валериан.

Повече за надписа и готското нашествие – тук

Езическият храм под Епископската базилика е бил с правоъгълна форма и приблизителни размери 39 х 24 метра. В средата е имало по-малка елипсовидна структура – вероятно басейн или фонтан. Видимо от сондажните проучвания в момента е т.нар. „каменен кожух“, който е създаден около водното огледало, което се интерпретира по този начин, заради използваната за хидрофобна фугировка от вътрешната част.

Освен с двата слоя отлично запазени мозайки, с разкриването на този храм и свързаните с него епиграфски паметници, обектът е уникален за българската археология, убедени са проучвателите. Стелата, която дава шанс на археолозите да интерпретират храма като такъв, посветен на императорския култ, както и друга със списъка на т.нар. „герузия“, вече са експонирани пред входа на бъдещия музей. Сондажните проучвания, от които си личи водното съоръжение, също ще бъдат част от бъдещия музей. Очаква се той да отвори врати в началото на април тази година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…