Историкът и летописец на Пловдив Никола Алваджиев ще бъде почетен в петък. На 11 септември се отбелязват 120 години от рождението му. 

По инициатива на Кмета на Пловдив Здравко Димитров на 11 септември, петък, от 11.00 часа на паметната плоча на Никола Алваджиев в Стария град (срещу входа на Етнографския музей) ще се проведе кратка церемония, на която с поднасяне на цветя ще бъде почетено рождението на автора на най-пловдивската книга -„Пловдивска хроника“, справедливо наречена „пловдивската библия“, пишат в официалното съобщение от общината.

За живота и книгите на талантливия разказвач ще говори Надя Фурнаджиева от издателство „Летера“. На церемонията ще присъстват синът на Никола Алваджиев – журналистът Станко Стоянов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общински служители, представители на НБ „Иван Вазов“, на пловдивските читалища, граждани, медии.

Подробности от общината:

Любопитна подробност от биографията на Никола Алваджиев е, че  от 1924 до 1944 г. той завежда отдел „Общински грижи“ в кметството на града. През целия си живот той активно сътрудничи на пловдивската преса с театрални отзиви, исторически бележки, както и с преводи от френски език.

Първата му книга „В сенките на древния Пловдив“ излиза през 1937 г. Автор е на най-популярната книга – летопис на Пловдив „Пловдивска хроника“. Излязлата през 1971 г., книгата е живо изложение на историята на града от 1900 до 1912 г. Подобно четиво до тогава не се е появявало за нито един друг град в България. Написана с точност и художествена проницателност, която рядко се удава на талантливи творци – белетристи и поети. С умението на невероятен разказвач разхожда читателя из Пловдив и сладкодумно му разказва чудни случки.

Премиерата на първото издание на книгата се е състояла на 13.06.1972 г. в Етнографския музей в Пловдив. Изданието е представено от Николай Хайтов, който тогава се заема с трудната задача да популяризира ръкописа. Книгата много бързо набира популярност сред жителите на града. Алваджиев издирва материали за отшумелите пловдивски времена още от ранно юношество.

Пет издания на една и съща книга, които продължават да се препредават, търсят и четат.

В съавторство с Иван Терзийски и Христо Джамбов издава документалния сборник „Паметта на един град“, а през 2000 г. е издадена посмъртно и книгата му „Старинни черкви в Пловдив“, довършена от неговия син- журналиста Станко Стоянов.

Никола Алваджиев получава наградата „Пловдив“ за литература през 1972 г., а в последствие орден „Кирил и Методий“ I степен.

Обявен е посмъртно за „Почетен гражданин“ на Пловдив през 2000 г. Улица в „Стария град“ носи неговото име. Починал е през 1974 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…