Print this page

В полунощ на 5 януари запчна тридневният празник Водици, посветен на пречистващата сила на водата. Той е разделен на три части – стартира ден преди Йордановден с наричането на водата, продължава с Богоявление и завършва с Ивановден. Въпреки връзката с църковния календар, празникът Водици води началото си от дълбока древност, когато по нашите земи дедите са се водели "езичници".

Той е свързан с вярата в очистителната, целебната и магическата сила на водата, нейната способност „да помни” и с преклонението на хората пред животворящата ѝ същност. Старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва!

Когато се здрачи достатъчно навън на 5 януари вечерта, се налива вода в котле. Ако нямате вкъщи такова, може да се използва чаша или малка тенджера. Желателно е избраният съд да не е пластмасов. Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Хващате съда с две ръце и притихвате малко с водата. Оставете я да ви усети. Подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас. Постойте още малко така, а след това се приберете вкъщи. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти.

Точно преди полунощ излезте отново при нея, тогава силата ѝ става най-голяма. Отново хванете съда с две ръце. Помислите кое е най-голямото ви желание и го изречете на глас пред водата. Притихнете и постойте с нея. Опитайте се да видите това желание. Опитайте се „да видите“ тази картина във вашата вода. И отново на глас кажите най-старото и силно наричане: „Реченото ми да бъде сторено!“ После покрийте водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се приберете.

В утрото на 6 януари, първо идете при водата. Измийте си очите с нея и отпийте. После пак… Склонете чело пред нея и ѝ благодарете, а след това я приберете. Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете.

Вярва се, че наречената вода носи енергията на желанието ви и то ще се сбъдне.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…