Макар и да не е най-популярният маршрут за разходка, стръмната централна уличка безспорно носи своето очарование

Само на няколко метра от една от най-големите пловдивски забележителности – Римския стадион, ще може да се потопите в една централна, но сравнително тиха и не толкова оживена уличка. Според наскоро издадената книга на Димитър Герганов тя е с дължина точно 342 крачки или около 250 метра. Кръстена е на британката с голямо сърце, която с всички сили помага на страдащите българи след кървавото потушаване на Априлското въстание – Емили Ан Бофорт, по съпруг Лейди Странгфорд. Улица с такова наименование има и в столицата.

Интересът ѝ към България произтича от съпруга ѝ, който е дългогодишен дипломат в британското посолство в Истанбул, специалист по Източния въпрос и активно подкрепя българите по време на борбата за църковна независимост. Двамата се запознават при доста необикновени обстоятелства, а именно по повод негов остра рецензия на книга за египетските гробници и сирийски светилища, която дъщерята на дългогодишния флотски адмирал Бофорт публикува. Вместо да се намразят, те се влюбват и сключват  брак на следващата година.

Трагедията и нерадостната съдба на България през 1876 г. силно трогва дамата и тя се обръща с призив към британската общественост и европейците в Цариград да подпомогнат българите и създава фондация за набиране на средства, наречена „Bulgarian Present Relief Fund“. Чрез нея са събира повече от 30 000 лири, с помощта на които са оборудвани болници в 6 от най-пострадалите селища. Младият тогава Иван Вазов ѝ посвещава стихотворение, част от стихосбирката „Тъгите на България“.

Днес на едноименната улица, посветена на жертвоготовността на тази британска дама, може да разгледаме най-различни стилове архитектура. Започвайки в частта към Римския стадион пред нас директно се разкрива табелата на рок бар Download. Той се помещава в сграда, която оригинално е построена за Клуб на дейците на културата. Впоследствие претърпява най-различни метаморфози. През 80-те години е любимо място на пловдивските бохеми – Кристал. По това време е направен и впечатляващ стенопис от Николай Кучков, който за съжаление бива заличен през 2002-а година.

Малко по-нагоре от същата страна се намира и дома на единствения кмет в Пловдив, който бива осъден на корупция – Деньо Манев. Според историческите данни той неправомерно придобива на безценица общинско място и си построява там нова къща. Тя обаче бива разрушена до основи от разгневените пловдивчани. Въпреки позорната съдба на собственика си, и към ден днешен постройката на ул. Лейди Странгфорд пази своята красота и наследството на архитекта Вълко Вълкович.

В горната част се намира и единствената професионална гимназия по облекло в Града под тепетата – Ана Май, която може да се похвали с над 125-годишна история. В двора ѝ може да видите и един от малкото паметници на дами в Пловдив.  Ана Кръстева Маймункова с псевдоним Ана Май е български политик, активист на Българската комунистическа партия в началото на XX в.

От лявата страна не пропускайте да свиете и по-мъничката пътечка, на която се крият още няколко къщи и ще забележите запазена стара табела с предишния начин на изписване на името. Оттам гледката към града е малко по-различна!

Една от по-впечатляващите в архитектурно отношение сгради е тази на Евангелската съборна църква на номер 21. Тя е изпълнена в неоготически стил и осветена през 1901 г. Построена е от родопски майстори от с. Славейно по проект на архитект Георги Фингов и е обявена за паметник на културата поради уникалната си за града архитектура.

По-малко от 5 минути и вече сте в края на уличката, която въпреки че не е от най-впечатляващите с история и постройки, си струва да обходите и да разнообразите централния си маршрут например!

Източник: lostinplovdiv.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…