Водим градивен диалог с НИНКН за препроектирането на античния централен площад, коментира зам.-кметът по културата Пламен Панов

Нови автентични елементи ще бъдат включени в реставрираните части на т.нар. "Форум-юг" и "Форум-Изток", част от агората на Филипопол, която още тъне в бурени. Проектът за реставрация и консервация бе върнат от Националния институт за културно наследство с множество пропуски, които директорът арх. Петър Петров коментира за "Под тепето", като "фрапантни".

Няма нищо обезпокояващо, срещата ни с НИНКН беше много позитивна и водим градивен диалог с тях, обясни зам.-кметът по културата Пламен Панов по-късно. Много сме доволни от разговорите с тях, с които проектът ще стане още по-добър, добави той. Като част от идеите е ваденето на автентични артефакти от античните магазини, оставени там през годините след разкопки. Те ще се използват за анастилозата, която ще се осъществи в проекта. Нови разкопки няма да има, но ще включим тези елементи в готовия проект, добави още Панов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…