Археолози проучват обект в западните склонове на Небет тепе под известната възрожденска двойна сграда-близнак на Месробович

Необичайно погребение на хора и животни откриха екип археолози при проучването на нов обект по западните склонове над Небет тепе, в непосредствена близост до булевард “Цар Борис III Обединител” зад спирката северно от Тунела. Два обезглавени коня, едно по-малко животно, възрастен човек и дете – останки от тези тела откриха проучвателите на обекта в границите на т.нар. “Къща-близнак на Месробович”, която от 30 години стои като недовършен бетонен строеж.

Нямаме точен паралел на това погребение, не изглежда като някакъв катаклизъм и е трудно да интерпретираме точно какво е това, коментира ръководителят на обекта Елена Божинова. Намерени са в пласт, който отговаря на 13-14 век, но за съжаление не е имало монети, които да дадат по-точна датировка, добави тя. По това време градът ни се сменя от византийски в български ръце, но този тип погребения не е типичен за християните. Възможно е да е свързано с куманите, но тепърва ще трябва да се правят повече хипотези.Освен сградите са открити още няколко погребения, сред които едно на дете с обеци. Подобни погребения на хора с накити бяха проучени в съседния обект на юг в съседния обект на юг през 2015 година. Каква е точно връзката, доколко има разделение на различни погребани тук ще стане ясно при продължаване на проучването в обекта. Мястото е много интересно, добавят археолозите, защото е близо до града, но е извън крепостните стени. Надеждата им е да успеят да проучат добре и по-ранни периоди, като елинистическата и бронзовата епоха.Открити са основите от няколко сгради, подземните им части, проучвателите не са попаднали на улици, разказа и Камен Станев. Основната постройка, която се вижда в момента над земята е построена през 1980-те години, като повтаря размера и позицията на по-старата сграда на Месробович от Възраждането. Преди нейното построяване в средата на XIX век е имало друга сграда от Османския период, която е засечена в последните седмици от археолозите, но отново – само в основите ѝ.

Галерия със снимки от разкопките може да разгледате ТУК.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…