Синът на красивата девойка Родопа се заселил в низината, обградена от седем хълма, и там въздигнал град Евмолпия

Легендата представлява литературно произведение, което разказва минали събития, често преувеличени и украсени с чудати измислици. Обикновено се предава от уста на уста и постоянно се докурасява, за да бъде още по-интересна.

Такова е и преданието за възникването на Пловдив. Може би няма общо с действителността и заселването се е случило по съвсем естествен път поради движението на хората в търсене на по-плодородни територии. Но приказните елементи обвиват около него някаква мистика и тайнственост, които правят най-стария жив град в Европа още по-привлекателен за туристите и живущите в него.

Смятало се, че преди хиляди години Тракийската низина била много по-голяма и обширна от територията, която ѝ приписваме днес. В планината, на юг от равното поле, живеела красива девойка на име Родопа, която често стояла на брега на реката заедно с великана Хемус, който я боготворял. Един ден по водите доплувал морският бог Посейдон и още щом зърнал хубавицата, веднага се влюбил в нея.

За последващото развитие на събитията, типично за легендите имаме и две различни версии.

В едната Родопа и Хемус имали син Евмолпиас, който Посейдон, след като се наситил на красавицата – отвлякъл. Исполинът Хемус се опитал да го спре и хвърлил няколко огромни камъка, за да препречи пътя му. Посейдон се ядосъл и превърнал Хемус в планина, а камъните останали да стърчат като грамади сред полето на южния бряг на река Марица. Когато Евмолпиас пораснал, се върнал да търси майка си, но намерил само красива планина с нейното име. Той се заселил на хълмовете край реката и там въздигнал град Евмолпия, днешен Пловдив.

Другата гласи, че Посейдон предложил любовта си на Родопа и не след дълго им се родил син – Евмолп. Богът на морето обаче се отегчил и просто решил един ден да си тръгне, като взел наследника си със себе си. Тогава, за да бъде опора в скръбта на майката, на помощ се притекъл Хемус, който хвърлил срещу Посейдон огромна скала в яда си. Тя не достигнала целта, тъй като била разбита от тризъбеца на седем отделни парчета. Обезумял от гняв, богът решил да накаже и двамата като ги превърне в планини. След години малкият Евмолп се върнал, за да търси майка си, но вместо това заварил огромна равнина, обградена от планини, а в низината се издигали цели седем грамадни хълма. Тук той се заселил заедно с потомците си, а селището, което не е преставало да съществува оттогава било наречено Евмолпия.

Източник: Lost in Plovdiv

Снимка на корицата: Здравко Б. Спасов

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…