Здравко Димитров заяви, че община Пловдив спазва закона и не може да спре инвеститорите, когато искат да бутат сгради

Националният институт за недвижимо културно наследство и "едно семейство" са виновни за събарянето на тютюневите складове в Пловдив - това заяви кметът на града Здравко Димитров на пресконференция днес. На висок тон пред журналисти той заяви, че общината действа в рамките на закона и по този начин са издали "Планове за безопасност и здраве", с които се унищожават сградите, част от Групова културна ценност.

По думите му НИНКН са бавили дълго документи, а "проекти за 5 млрд лева" чакали одобрения от института. Той добави, че не може да нехае за опасни сгради и даде пример с "грозната сграда на "Авксентий Велешки" и "Христо Ботев"". Ако тя падне, ще стигне до другия край на булеварда - какви ще са последствията тогава с мен и собствениците. Петкана ли ще дойде да ме оправдава?", попита Димитров. По този начин той оправда издаването на разрешителните за събаряне на сградите на "Христо Ботев" 51 и кръстовището на "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф".

Така кметът Здравко Димитров заяви, че Общината няма никаква вина и прехвърли цялата отговорност върху НИНКН - и частично върху Министерство на културата, които не са увеличили щата на института, поради което се получавали и сегашните забавяния.

Димитров отново не пропусна да се заяде и с арх. Петкана Бакалова, която вчера единствена застана пред багерите на кръстовището на ул. "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф" - за разлика от представители на Община Пловдив, които отсъстваха дори при посещението на министър Велислав Минеков. Кметът агресивно се нахвърли върху "едно семейство", което било виновно за събитията - без да ги назовава, но визирайки именно арх. Петкана Бакалова и директора на НИНКН арх. Петър Петров.

"Ние сме община Пловдив да спазва законите. Разбрах, че ще има проверка. Нека има проверка, ние сме за нея. Но не може един инвеститор да е купил една сграда, която не е паметник на културата и като реши да инвестира изведнъж казват, че ще стане паметник на културата", добави Здравко Димитров.

Очаквайте подробности!

461 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…