Виртуозната перкусионистка Виви Василева, сестра на знаменития цигулар Васко Василев, открива есенното издание на XI МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” на 18 септември заедно с бразилския китарист Лукас Кампара Джиниз.

Всъщност този концерт е едно отложено удоволствие, тъй като двамата млади таланти трябваше да открият пролетното издание на фестивала през месец май, но пандемията от новия коронавирус потопи музикалните сцени в тишина още през март. Артистичният директор на Дни на музиката сътвори чудеса от храброст и пролетното издание се състоя. Това бе и първият фестивал в града на тепетата, след като Националния оперативен щаб разрешението провеждането на културни мероприятия. Така Мила Павлова записа в историята на Пловдив първия концерт с маски.

Днес, четири месеца по-късно младото екзотично дуо - Виви Василева и Лукас Кампара Джинис, съчетаващо вибрафон и други ударни инструменти с класическа китара, ще поднесе своята увлекателна програма с концерта "Пеещ ритъм" от 18,30 часа в Балабановата къща.

Вивиан гради много успешна кариера в Германия, където е родена и израснала. През лятото на миналата година излезе дебютният ѝ компактдиск със същото име. Младата перкусионистка беше в София в края на февруари тази година за първия си майсторски клас в България, в Националното музикално училище "Любомир Пипков", и за концерт заедно с Лукас. Миналата седмица Василева взе участие със свои колеги перкусионисти в 100-тното издание на Залцбургския музикален фестивал. Сега тя пристигна директно от Германия с партньора си за фестивала в Пловдив, за да  представят премиерно съвсем нова Соната за вибрафон и китара, написана от чилиеца Хавиер Контрерас. В програмата се очаква да чуем и пиеса, написана от Лукас  -"Зелената река", както и любими на изпълнителите барокови и класически творби с техни аранжименти.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…