Куп наградени и номинирани за престижни отличия филми стават част от 16-ото издание на София филм фест в Пловдив. Любимото кино събитие ще се проведе от 17-ти до 28ми март в LUCKY Дом на киното с общо 27 заглавия.

 

В програмата са два филма, включени в шорт листата на номинираните за чуждоезичен „Оскар“ – „Още по едно“ на Томас Винтерберг и „Човекът, който си продаде кожата“ на Каутер Бен Хания с участието на Моника Белучи.

 

„Човекът, който си продаде кожата“ жъне много награди по световните фестивали, сред които тези във Венеция и Стокхолм. Историята ни среща с млад мъж, продал на артист кожата си, превръщайки тялото си в произведение на изкуството, за да може да пътува.

 

В „Още по едно“, отличен и в Кан, ще видим уникалния Мадс Микелсен с един впечатляващ „филм за живеенето, за загубените вдъхновение, любопитство и желание да поемаш рискове“. Филмът е и сред фаворитите на американската филмова Академия.

 

В програмата е и друг филм на Томас Винтерберг. Това е един от неговите първи шедьоври – „Празненството“ от 1998 година.

 

Част от София филм фест в Пловдив стават още от най-новите филми, носители на награди от най-престижните световни фестивали. Американският „Никога рядко понякога винаги“ печели „Сребърна мечка“ - голямата награда на журито в Берлин, както и специална награда на Сънданс.

 

Отличия от престижните фестивали в Торонто и Сан Себастиан за най-добър филм, режисьор, сценарий и актриса носи грузинско-френският „Начало“. Историята ни праща в малко провинциално градче, обитавано от „Свидетели на Йехова“, нападнато от екстремисти.

 

Музиката отново ще стане част от любимия кинофестивал на пловдивчани. В програмата музикални филми влизат „Вангелис и пътуването до Итака“ на режисьора Тони Палмър с множество интервюта за легендарния композитор с Шон Конъри, Хю Хъдсън, Оливър Стоун и др. В програмата са също и класиките Пинк Флойд: Стената, Буена Виста сошъл клъб на дигитално реновирани копия.

 

В програмата е отделено специално внимание и на българските филми, за които ще пристигнат специални гости. Сред тях е Житие с Иван Бърнев и Любов Любчева, които ще гостуват в Пловдив. Историята се върти около тринадесетгодишно момче, което преживява трудно смъртта на майка си и бяга от дома си. Другите български заглавия са „Февруари“ на Камен Калев с който на 17.03 ще бъде открит фестивалът,  Петя на моята Петя, една съвременна бургаска история за Петя Дубарова и  Уроци по немски. Екипите на филмите ще представят филмите пред пловдивската публика.

 

Билетите ще са на цена от 8 лева, а за учащи и пенсионери – по 6 лв. Карта за 5 прожекции е с цена 35 лв. Капацитетът на залата и местата са разпределени според всички изисквания на Министерство на здравеопазването. Билетите ще са в продажба от 12 март /петък/.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…