Много настроение, сълзи, емоции и песни – символи на Франция белязаха началото - Галерия

 

 

Вчера бе обявено началото на 18-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2021. То е и своеобразен апогей на поредицата от събития през тази много важна година, в която се отбелязва 30 години от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив. През 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в града се установи и първият френски алианс. Оглавен от Жан Никола Льофийол – и до днес голям приятел на България и Пловдив. Основател на фестивала е още един французин, Бернар Руо, оставил част от сърцето си в Пловдив. Той неотменно присъстваше на всяко издание на „Златен ключ“, но пандемичната обстановка отново възпрепятства идването му в Пловдив.И тази година в Пловдив дойдоха музикални любимци от Франция, добре познати на публиката и в Пловдив – Jessandwest - близнаците Джес и Уесли. Те са популярен френски музикален дует, лауреати на музикалния риалити формат Graines de talent и впечатляват с авторските си композиции и интерпретации на рок класики. По време на концерта в първата фестивална вечер до сцената твори  Венета Павлова - млада и много талантлива художничка, която предстои да развива уменията си във висше училище във Франция. Тя се вдъхновяваше от думите и мелодиите, които звучаха на сцената и ги асоциира с фигури и усещания, които накрая сподели с публиката. Водещи на „Златен ключ“ и през тази година бяха Фани Брадинска и Владислав Севов.

 

Приветствени думи за официално обявяване на старта на фестивала отправи заместник- кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. „Фестивалът „Златен ключ“ е възможност Пловдив да посрещне френската култура, а Франция да срещне Пловдив. Именно за това ние от община Пловдив ще продължаваме да подкрепяме фестивала. Сърдечни поздрави и благодарности към Фани Брадинска, която полага неимоверни усилия и сърце това прекрасно събитие да продължава да се случва. Напълно заслужени адмирации! Специални поздрави и за „Алианс Франзес“ и респект за 30-годишния юбилей!  Разчитайте на нашата подкрепа и занапред!“, каза заместник-кметът Пламен Панов. След него Севдалин Божиков - Президент на Алианс Франсез отправи приветствие по повод 30-годишния юбилей. 

 

В първата вечер на фестивала се изявиха възпитаниците на „Арт Войс център Пловдив“ с вокален педагог Руми Иванова. Много от френските песни са посветени на Париж, възпяват го, представят духа му в различни епохи. Но една е особено популярна и затова неслучайно Шанз елизе е и химн на фестивала. Песента бе изпята от дебютантката в „Златен ключ 2021“ Кристина Карабельова и Jessandwest. Кристина изпълни и  „Спомням си“ -песен на Лара Фабиан.

 

12-годишна Анна-Мария Гендова представи впечатляващо песента „Последен танц“. Следващата изпълнителка преди няколко години спечели голямата награда на фестивала в конкуренцията на ред други изпълнители с високи вокални умения. Тази година Десислава Гинчева изпя Une vie d'amour на Шарл Азнавур. Песен от анимационен филм и то по едно от любимите произведения за деца и възрастни - "Книга за джунглата" бе изпълнена от още един нов приятел на фестивала - Йосиф Бамбин.

 

Жак Брел и Едит Пиаф - сигурно това са първите две имена, които всеки асоциира с шансона. С интерпретация едновременно на песни и на двамата може да се заеме само истински подготвен изпълнител. Направи го една от възпитаничките на Руми Иванова с най-многобройни музикални награди – изключително талантливата Ива Ичевска, която разплака публиката с „Не ме напускай“. След нея песента Les yeux de la mama прозвуча в брилянтно изпълнение на Антония Арнаудска, а Кристиян Павлов изпя песента на Азнавур, La boheme. Още една песен - легенда, свързана с копнежа по морето, прозвуча по време на първата концертна вечер в изпълнение на  Белослава Петрова. Една от любимките на вярната публика на „Златен ключ“ - Надежда Димова изпя Une vie d`amour на Азнавур. „Живот в розово“ – още една песен - символ на Франция представи Йоана Ташева. Финалът на изпълненията на българските певци постави Виктория Димова с песен на Селин Дион.

 

Близнаците от Jessandwest зарадваха публиката с две чисто нови свои композиции, с които анонсираха своя галаконцерт. Той е тази вечер от 19.00 часа, отново на  южната тераса на ДК „Борис Христов“ с вход свободен. С него ще честитим и Националния празник на Франция!

 

Всички участници получиха диплом по повод 30-годишнината на Алианс Франсез от Фани Брадинска и си направиха общи снимки за спомен.

 

18-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2021 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…